НЕЗАПАМЋЕНО МУЧЕЊЕ У САРАЈЕВСКОЈ ПОЛИЦИЈИ: Тестисе им гњечили кљештима, пржили их електрошокерима и убадали иглама

Аутор: Никола Морача

0

Милош О, Стефан С. и Срђан С. током испитивања у просторијама МУП Кантона Сарајево мучени су на најмонструознији начин, гениталије су им гњечили кљештима, дрвеним палицама су их ударали по задњици и тијелу, пржени су електрошокерима, резани ножевима, убадани иглама, те шприцани по очима “бибер” спрејевима.

На крају, када је утврђено да немају везе са злочином због којег су приведени, пуштени су као да се ништа није догодило.

Због свега је њихов адвокат Бојан Веселиновић поднио кривичну пријаву против непознатих особа, јер идентитет оних који су се иживљавали није познат, обзиром да су имали фантомке на главама.

Но, кренимо редом. Повод за привођење Милоша О, Стефана С. и Срђана С. било је мучко убиство полицајаца Адиса Шеховића и Давора Вујиновића око четири часа ујутро 26. октобра ове године у Сарајеву.

У оквиру истраге приведено је више десетина особа, а тројица поменутих су се добровољна предали припадницима Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ који су их спровели у просторије кантоналног МУП Сарајево на саслушање.

Адвокат Веселиновић истиче да је тражио од надлежних да присуствује саслушању како би одмах дао материјалне доказе како сва тројица имају алибије, али му то нису дозволили.

У кривичној пријави која је у посједу Српскаинфо наводи се да су непознате особе у тамним униформама и са фантомкама на глави, одмах по уласку у полицијске просториј почели са физичким злостављањем.

– Ударали су их песницама и ногама по глави и тијелу, а затим и палицама. Ударци су резултирали ломовима, обилним крварењем, те небројеним подливима. Након батинања, одведени су у посебне собе гдје су “криминалистичко- оперативне радње прикупљања доказа” настављене на начин да су осумњиченима скинуте панталоне и доњи веш па су им непознате особе клијештима гњечиле тестисе. Исти кљештима су им стискане уши и ударани су по глави – наводи се у кривичној пријави.

Мучење је настављено ударањем дрвеним палицама по задњици и ногама, уз константно вријеђање на националној основи.

– Уз пријетње ликвидацијом Милош, Стефан и Срђан ударани су и пиштољима по глави – пише у кривичној пријави достављеној кантоналном тужилаштву.

Но, ни ту није био крај, јер су тројица младића били присиљавани да клањају, те им је пуштана молитва за сахране (езан).

Да ствар буде још гора Српскаинфо сазнаје да је надлежно тужилаштво које руководи истрагом знало за мучења приведених, али до сада ништа није подузето против одговорних особа за које је јасно да су припадници МУП Кантона Сарајево.

– Мени као њиховом браниоцу није дозвољено да уђем у просторије МУП Кантона Сарајево, иако сам желио да обавијестим руководиоце да оштећени имају алиби за вријеме када је дошло до злочина у коме су убијена двојица припадника МУП КС. Удаљен сам уз обећање да им ништа неће фалити и да им нико неће узимати изјаве, иако је покушано узимање изјаве по принципу да су овлаштене службене особе сами писали изјаве које су наводно дали моји брањеници – објаснио је за Српскаинфо адвокат Веселиновић.

Додаје како је злочин који се догодио у Сарајеву, односно убиство двојице полицајаца неописив, али да то не значи да полиција на поменути начин смије примјењивати силу.

– Неселективно батинање, понижавање и мучење не доприноси побољшавању положаја полиције, нити безбједносној ситуацији у друштву. Не смије полиција никоме кљештима да гњечи тестисе, нити да везане особе “пржи” електрошокерима и пепер спрејем. Ако не постоји никакав други начин да се дође до информација и успјешно спроведе истрага па која је уопште сврха полиције и полицијских овлаштења – пита адвокат Веселиновић.

МУП без одговор

У МУП Кантона Сарајево нисмо могли добити коментар на кривичну пријаву, јер се нису јављали на телефоне.