Сједница Скупштине Града Источно Сарајево: Усвојен Извјештај о реализацији активности у протеклој години везаних за ЕYОФ 2019 (ВИДЕО)

Аутор: Јелена Маринковић

0

Одборници Скупштине Града Источно Сарајево усвојили су данас Извјештај о реализацији активности у протеклој години везаних за Европски зимски олимпијски фестивал за младе 2019, којим су обухваћене припреме и реализација фестивала. На сједници је закључено да ће ово бити напосјећенија спортска манифестација од њеног оснивања.

Према ријечима замјеника директора EYOF – а Натка Суџуке, од педесет земаља чланица Европског олимпијског комитета, долазак је потврдило четрдесет шест.

– Очекујемо преко 1.000 такмичара, те велики број чланова делегација. Такмичење ће се одвијати на сљедећим борилиштима: на Јахорини слалом и велеслалом, а на Двориштима бијатлон. По први пут, иако није било у плану, на Палама ће се одржати надметање у карлингу. Кад говоримо о финансијама, чињеница је да Град Сарајево издваја највећи дио средстава, али морамо подсјетити да је Влада Републике обезбиједила преко два и по милиона конвертибилних марака за борилишта и очекујемо додатних милион и по марака у наредном периоду за организацију. У сваком случају игре ће се сигурно организовати и увјерен сам да ћемо бити добри домаћини. Претходно је договорено да се церемонија отварања одржи у Олимпијској дворани „Зетра“, међутим градско вијеће Града Сарајево је изгласало да се одржи на „Кошеву“. Њима је много лакше организовати спектакуларно отварање, јер имају много више средстава, него ми, и вјерујем, да ће то бити својеврстан печат игара – поручио је Суџука.

Градоначелник Града Источно Сарајево Ненад Вуковић дијели мишљење да ће ово спортско такмичење, које ће се одржати у Сарајеву и Источном Сарајеву у фебруару сљедеће године, бити најзначајнији догађај на овим просторима у послијератном периоду.

– Мислим да је EYOF прилика да Европском олимпијском комитету и широј спортској јавности покажемо да на нас могу рачунати на организацију такмичења вишег ранга у будућности. Веома је значајно што ће се коначно на достојан начин опремити нордијски ски центар Дворишта у подножју Јахорине. Тиме би се могли сврстати на друго најбољих борилишта на простору бивше Југославије, одмах иза Словеније – додао је Вуковић.

На данашњој сједници, већином гласова, усвојена је Одлука о нацрту ребаланса буџета Града Источно Сарајево за 2018. годину. Средства утврђеног суфицита за 2017. годину у износу од 141.314 КМ и неутрошена намјенска средства у износу 27.084 КМ, као и расходи и издаци који ће се финансирати из ових средстава, планирани су датим Нацртом ребаланса буџета.

– Битно је нагласити да нема значајнијих промјена у односу на првобитно планирани буџет, који смо усвојили у децембру прошле године. Са правом се можемо похвалити да смо пред завршетком још једне успјешне пословне године за Град Источно Сарајево. Више о томе моћи ћемо рећи у марту сљедеће године, када пред нама буду извјештаји о извршењу буџета 2018. – казао је градоначелник Вуковић.

Одборници Скупштине Града Источно Сарајево усвојили су данас и Одлуку о условима и начину продаје грађевинског земљишта у својини Града ИС.