Србија и БиХ пишу заједничко писмо Европској унији због косовских царина

0

Ресорни министри Србије и Босне и Херцеговине Расим Љајић и Мирко Шаровић послаће, уочи засједања Вијећа за стабилизацију и придруживање с Косовом 17. децембра у Бриселу, заједничко писмо државама чланицама ЕУ-а и упозорити на посљедице црина које је Приштина увела за робу из Србије и БиХ, сапштено је у уторак у Београду.

Министри трговине Љајић и Шаровић разговарали су о ситуацији насталој због одлуке косовских власти да уведу царинске пристојбе од 100 посто за робу произведену у Србији и БиХ и констатирали да је трговина Београда и Сарајева с Приштином “практички онемогућена”.

У саопштењу србијанског Министарства трговине, туризма и телекомуникација наглашава се да су Љајић и Шаровић “забринути због неучинковитости и благих реаговања међународне заједнице која до сада није увјерила Приштину да повуче једнострано уведене баријере”.

Двојица министара оцијенила су да ће писмо чланицама ЕУ-а, уочи састанка Вијећа за стабилизацију и придруживање с Косовом бити “посљедња шанса да ЕУ затражи од Приштине хитно и неодгодиво” укидање спорних царина или ће, у противном, “бити неопходно затражити суспендовање ССП-а између ЕУ-а и Косова”.

Повећаним царинским стопама не крши се само ЦЕФТА споразум и ССП, већ се ради “о грубој повреди темељних људских права и слобода, а прије свега права на слободан проток људи, роба и капитала, те права на лијечење”.

Љајић и Шаровић усагласили су се да и убудуће координарају све кораке и активности које ће подузимати према међународним институцијама, како би “дискриминаторске мјере Приштине чим прије биле укинуте”, наводи се у саопштењу послије састанка министара трговине Србије и БиХ у Београду, преноси Хина.

Постави одговор