“Жути прслуци” покренули лавину, протести широм Европе

0

Протест “жутих прслука” главна је вијест у свим светским медијима. Осим у Француској, жути прслуци протестовали су у Белгији и у Холандији.

Поред тих земаља, протеста је било у Мађарској, Албанији, Пољској, а иако не директно повезани са покретом “жутих прслука”, протести нису заобишли ни Србију.

Према посљедњим информацијама, у демонстрацијама у Француској повређено је 135 особа, међу којима је 17 полицајаца.

Ухапшено је скоро 1 000 људи, а како је навео француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастане у цијелој Француској било је око 125 000 демонстраната, док их је само у Паризу било 10 000.

Ово је, иначе, четврти узастопни викенд да Французи протестују незадовољни општом политиком предсхедника Емануела Макрона.

Демонстранти су узвикивали “Макрон, оставка”, а неки од њих су рекли новинарима да нису дошли да разбијају већ да искажу незадовољство у име свих грађана, запослених, незапослених, пензионера и младих.

Међутим, разбијали су.

Полиција је гађана каменицама, запаљене су божићне јелке у Авенији Јелисејска поља, горјеле су канте за смеће, разбијени су излози. Полиција је користила сузавце, а биланс је скоро 1 000 ухапшених.

Званичници су раније најавили да ће широм Француске да буде распоређено 89 000 полицајаца.

Министар Кастане навео је да је тренутна ситуација “под контролом”, али да тензије постоје.