КЦ Пале: Данас предавање о Нушићу као мајстору српског новинарства

0

Професор Владимир Баровић одржаће данас на Палама предавање о теми „Бранислав Нушић – велики мајстор српског новинарства“.

Пето предавање, у оквиру циклуса предавања под називом „Значајне личности српског новинарства“, биће одржано у Културном центру са почетком у 19.00 часова.

Велики писац Бранислав Нушић кроз живот је радио различите послове, али је скоро пет деценија био одан новинарству. Најзначајније новинарске текстове Нушић је написао у београдској „Политици“, а два пута је биран за предсједника Српског новинарског удружења, што показује колики је углед имао међу ондашњим српским новинарима.

Његови текстови са пажњом су читани, од власти су будно праћени, а једна од најпознатијих рубрика у „Политици“ пред Први свјетски рат биле су његове „Приче из београдског живота“.

Нушићеви новинарски текстови имали су велики утицај на јавност јер оно о чему је писао често се као тема дана препричавало како у државним канцеларијама, тако и у кафанским разговорима и на кућним сједељкама.

Он је био неуморан у писању новинарских прича, а иако је у животу мијењао занимања, цијели вијек је остао вјеран посленик јавне ријечи, мада је у јавности много познатији као комедиограф, драматург, дипломата, приповједач, сатиричар, етнограф, управник позоришта.