У метеoролошким извјештајима Соколац се најчешће помиње као мјесто са најнижом температуром ваздуха. Зима је те 1999. године показала своје опасно лице, а почело је управо у мјесецу новембру. Кроз „Времеплов“, а у тесту колега Бранка Гајевића и Велемира Елеза, сјећамо се тог времена.

Обилне сњежне падавине оставиле тешке посљедице и у соколачкој општини.


СОКОЛАЦ БИО БЕЗ ВОДЕ, СЕЛА БЕЗ СТРУЈЕ

Кварови на електричној мрежи изазвали вишедневни прекид у снабдијевању водом са водовода „Биоштица“ и „Кржуљ“

Сњежне падавине, какве се одавно не памте, знатно су пореметиле готово све виталне токове у соколачкој општини. Највише проблема изазвали су кварови на електричној мрежи, због којих је дошло и до вишедневног нестанка воде у Сокоцу. Кварове на далеководу, који струјом напаја извориште Биоштице, било је веома тешко отклонити. Електричарима и монтерима помагали су становници Кнежине и припадници Војске РС.

Велики број насеља у сеоским мјесним заједницама, такође је остао без струје. Високи снијег отежао је приступ трафо-станицама, а тиме и отклањање кварова. Нестанак струје проузроковао је и прекид испоруке воде са изворишта Кржуљ.

Тешку битку са високим снијегом водили су и радници „Романијапутева“, који одржавају магистралне и остале путне правце на подручју 14 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије. Радили су даноноћно. Колико су посла имали довољно говори податак да ово предузеће одржава пет превоја чија просјечна висина износи 1200 метара. Зимска служба „Романијапутева“ притекла је у помоћ и приликом чишћења локалних комуникација на подручју соколачке општине. Иначе, највише посла на чишћењу локалних путева имала је зимска служба Шумског газдинства „Романија“. Механизација ОДП „Романија“ била је ангажована на чишћењу улица у Сокоцу. Упркос великим проблемима није било већих застоја у саобраћају на локалним путним правцима. Најтеже је било на путу према Барама.

Гомиле снијега на соколачким улицама отежавају посао садашњим комуналцима. Посебно се то односи на одвоз смећа, јер је тешко доћи до контејнера. Упућен је апел грађанима да у овом послу помогну комуналцима. Извршни одбор Скупштине општине упутио је грађанима и више других апела, тражећи од њих да и сами чисте простор испред стамбених зграда, предузећа, установа и радњи. Чишћење соколачких улица отежавали су и паркирани аутомобили.

Због временских неприлика, као и због престанка напајања града водом, обустављена је и настава, прво у средњој школи, а потом и у Основној школи „Соколац“. Зимски распуст почео је прије него што је планирано. До прекида у раду дошло је и у Обданишту „Цицибан“.

Зима је, дакле, већ на старту показала зубе. Анализе ће показати да ли је било пропуста у организовању и функционисању одговарајућих служби. Проблеме треба рјешавати брзо, јер зима је тек почела, а већ је донијела толико невоља.

Објављено у 241.броју Соколачких новина (новембар 2018.)
Аутор: Бранко Гајевић & Велемир Елез (СИН бр.63-64 – 1999.године)

Јелена Станишић
Рођена 13.октобра 1976.године у Горажду. Дипломирани менаџер Јавне управе. Oд 2008.године радила у радио-станици „Радио Соколац“ и данас, у ЈП „Инфо Центар“ Соколац.