18. редовна сједница Скупштине општине Соколац: Усвојен приједлог буџета Општине за 2019. годину (ВИДЕО)

0

На данашњој сједници Скупштине општине Соколац усвојен је Извјештај буџета општине за првих девет мјесеци 2018. године.Укупна буџетска средства остварена у датом периоду износе 4.418.191 КМ и остварена су са 69 одсто.

Порески приходи износе 2.435.131. КМ, а у оквиру њих најзначајнији приходи дозначени су од Управе за индиректно опорезивање и већи су у односу на план за 9 одсто. Када је ријеч о непореским приходима и грантовима, они износе 1.528.514 КМ. Накнаде за кориштење шума и шумског земљишта су остварене са 61 одсто. Трансфери између различитих јединица власти износе 386.639 КМ, у оквиру чега највећи трансфер се односи на Споразум о финансирању између Развојног програма Уједињених нација и општине Соколац по пројекту „Зелени економски развој“, а у питању је повећање енергетске ефикасности у Основној школи „Соколац“. Примици од финансијске имовине и задуживања износе 25.502 КМ – појашњава начелник Одјељења за привреду и финансије општине Соколац Митар Пржуљ.

Одборници су усвојили и Приједлог буџета општине Соколац за 2019. годину.

-За буџет 2019. године, који је утврђен у износу од 8.244.800 КМ, добили смо сагласност Министарства финансија Републике Српске, од чега су порески приходи око 3.500.000 КМ, а непорески приходи и грантови око 2.700.000 КМ. У дијелу расхода за 2019. годину, приоритет ћемо дати Борачкој организацији, области спорта, комуналној и саобраћајној инфраструктури. Посебну пажњу усмјерићемо на одржавање „МОСИ 2019“ за шта очекујемо подршку од Владе РС и Града ИС – казао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Клуб одборника СНСД-а није гласао за ове тачке дневног реда.

-Општина је већ у дефициту, а сумњамо да ће бити извршен буџет за наредну годину. Неке обавезе се провлаче још од 2016. године. Не можемо подржати план буџета за 2019. годину, јер су ту садржане нове обавезе према институцијама и грађанима. Клуб одборника СНСД-а стоји иза тврдње да је општина у тешкој ситуацији, зато смо позвали одборнике владајуће већине да у наредном периоду више почну да размишљају, јер ће планирани буџет отићи на проблеме који су нагомилани из претходног периода – рекао је Мирко Чоловић, одборник СНСД-а.

У плану смањење број радника

– Наредне године у плану је смањење број радника. Средства нису умањена управо из разлога што ће се морати измирити обавезе према радницима који буду вишак или испраћени у пензију. Наравно, настојаћемо да нико не буде оштећен. Чекамо коначно изјашавање Савеза општина и градова и Министарства локалне самоуправе, јер су у току преговори о броју радника у локалним заједницама. Закон још није јасно издефинисан и требало би да ступи на снагу у првој половини 2019. године, када ћемо имати коначан став о овом проблему. Рјешавање истог утицаће на уређење буџета – објашњава начелник Бјелица.

Јован Голијан, одборник СНСД-а, на данашњој сједници предложио је неколико амандмана, који се односе на буџет.

-У плану буџета уврштена су сва удружења које финансира општина, али недостаје Удружење погинулих бораца и несталих цивила. Рачун Удружења је блокиран. Предлажем да се из буџетске резерве, расхода за услуге реклама и односа са јавношћу, расхода на односу утрошка горива и расхода на основу организациије пријема манифестација и обиљежавања значајних датума, издвоје средства по 5.000 КМ. Укупни порески дуг Удружења је око 10.000 марака, а ако би се из свих наведених расхода издвојила средства нико не би био угрожен – рекао је Голијан.

-Општина поштује захтјеве свих борачких организација. Једно вријеме се Удружење погинулих бораца и несталих цивила финансирало из општинских средстава, међутим у истој, кључни проблем је био у међуљудским односима. Због тога је сарадња прекинута. Прихватам приједлог одборника Голијана да се помогне организацији. Уважићемо издвајање средстава из предложених ставки са 50 одсто, како би се ријешили дуга и одблокирао рачун. За даљу сарадњу могу упутити захтјев општини Соколац – изјавио је начелник општине Милован Бјелица.

На сједници су усвојени и Приједлог програма зимског одржавања улица, насеља, локалних и некатегорисаних путних праваца на подручју општине Соколац за 2018/2019. годину, као и Приједлог програма рада Скупштине општине Соколац за 2019. годину.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име