Бојана Марковић рођена је у Сарајеву 19. новембра 1981. године. Дипломирани је менаџер јавне управе. У два наврата бирана је за одборника у Скупштини општине Соколац. Удата је, мајка двоје дјеце. Тренутно обавља функцију предсједнице Скупштине општине Соколац.

ВИ СТЕ ТРЕЋА ЖЕНА, КОЈА ЈЕ ИЗАБРАНА НА ФУНКЦИЈУ ПРЕДСЈЕДНИКА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ, НАКОН ДЕСЕТАК ГОДИНА. КОЛИКО ЈЕ ТЕШКО, ОДНОСНО ЛАКО, БИТИ ЖЕНА НА ОВАКВОЈ ПОЗИЦИЈИ?

– Иако сам свјесна да постоји оптерећење, чињеница да сам жена увијек даје неку посебно позитивну димензију да се додатно усавршавате и доказујете. Из тог разлога, слободно могу рећи да имате додатну одговорност, можда некада морате да радите и дупло више да покажете своју способност да сте у стању да држите људе на окупу, заједно тражите рјешења, а на крају да покажете да сте једна нормална и обична особа. Чињеница је да важимо за традиционално друштво и сигрно је да људи имају одређене резерве када виде жену на некој од важних функција, али без обзира што је наше друштво и данас веома конзервативно, никада у разговору са било којом групацијом нисам осјетила неку нетрпељивост због тога што сам жена, па чак и са оним људима у друштву који би можда традиционално више вољели или сматрају да им је примјереније да разговарају са неким мушкарцем на тој позицији. И поред поменутог традиционалног или конзервативног приступа, мислим да се те баријере на релацији мушко-женско отклањају оног тренутка када први пут разговарате са неким и покажете какав сте као човјек, колико себе желите да дате при рјешавању проблема, колико себе уносите у посао који обављате. Након тога, све баријере засигурно нестану.

СОКОЛАЦ ЈЕСТЕ МАЛО МЈЕСТО, АЛИ ФУНКЦИЈА ПРЕДСЈЕДНИКА СКУПШТИНЕ НИЈЕ УТОЛИКО МАЊЕ ЗАХТЈЕВНА НЕГО У НЕКОЈ ВЕЋОЈ ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ. ШТА ЈЕ КЉУЧ УСПЈЕШНОГ ОБАВЉАЊА СВИХ ЗАДАТАКА КОЈЕ НОСИ ОВАЈ ПОСАО?

– Кључ успјешног обављања свих задатака је добра сарадња између извршне и законодавне власти. Та се сарадња прије свега огледа у доброј координацији између општинске управе и начелника као предлагача свих аката, које разматра и усваја Скупштина општине. Настојаћемо да у наредном периоду сарадња буде још боља по питању многих и битних одлука јер нам је на првом мјесту напредак наше локалне заједнице и бољи живот грађана општине Соколац.

УЗИМАЈУЋИ У ОБЗИР ДА ВИ ПРЕДСЈЕДАВАТЕ РЕДОВНИМ СЈЕДНИЦАМА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ, КАКВА ЈЕ САРАДЊА СА ОДБОРНИЦИМА?

– Сарадња са клубовима одборника у Скупштини општине Соколац је добра. Према пословнику о раду Скупштине ми пружамо стручну и техничку помоћ одборницима. Одборничка питања и амандмани на предложена акта су један од механизама сарадње одборника са представницима Скупштине. Настојимо да благовремено одговоримо на сва одборничка питања, да све предложене иницијативе од стране одборника уврстимо у дневни ред, а о предложеним амандманима расправљамо на самој сједници Скупштине.

ОТКРИЈТЕ НАМ ТРЕНУТНО НАЈВАЖНИЈЕ АКТИВНОСТИ, НА КОЈИМА РАДИТЕ?

– На крају године подвлачимо црту шта смо урадили, а шта је у плану за наредни период. Најважнија активност је усвајање Програма рада Скупштине. Упутили смо позив грађанима, привредним субјектима, невладиним организацијама, политичким субјектима и Општинској управи општине Соколац да нам доставе све потебне приједлоге које сматрају битним да би се могли уврстити у Програм рада Скупштине, а који су од интереса за грађане Општине Соколац. Такође, оно што је веома важна активност јесте усвајање Нацрта буџета и јавна расправа о буџету гдје ће грађани представници цивилног друштва, привредног друштва и сви заинтересовани субјекти моћи да кажу своје мишљење о буџету и предложе шта би могло да се планира буџетом у наредној години, а односи се на инвестиције у општини Соколац.

ОПШТИНИ СОКОЛАЦ, КАО СЉЕДЕЋЕМ ДОМАЋИНУ МОСИ 2019., ПРИПАЛО ЈЕ МЈЕСТО ПРЕДСЈЕДНИКА СКУПШТИНЕ НА КОЈЕ СТЕ ПО АУТОМАТИЗМУ ИМЕНОВАНИ ВИ. КАКВА СУ ВАША ОЧЕКИВАЊА?

– Општина Соколац је општина која је дала бројне истакнуте спортисте и спортске раднике. Ово је већ други пут да Соколац буде домаћин МОСИ. Поред изграђених спортских терена и других услова који су потребни за одржавање ове манифстације, прије свега ћемо понудити срдачну добродошлицу и гостопримство свим гостима који дођу на МОСИ Соколац 2019., јер нам је првенствено циљ да се, поред добре организације игара, угодног смјештаја и добре исхране покажемо као добри домаћини у складу са нашим духом и традицијом.

КОЈИ СУ ПЛАНОВИ У БУДУЋНОСТИ?

– У наредном периоду очекујемо повољну пословну климу, стабилизацију финансијских прилка у нашој општини, више развојних пројеката што ће сигурно омогућити бољи живот грађана у нашој општини.

Јелена Маринковић
Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.