Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је данас да је због приштинских такса од 100 одсто на робу из централне Србије, на самопроглашено Косово и Метохију пласирано 90 милиона евра мање робе него у истом периоду лани.

– Ми ћемо до 21. фебруара имати тачан биланс стања колико је мање робе извезено, а до сада је, за ових 80 дана, око 90 милиона евра мање робе пласирано на Косово и Метохију него у истом периоду прошле годин – рекао је он.

Љајић је за телевизију „Пинк“ напоменуо да је трговина сведена на минимум, док истовремено „шверц-комерц ради“, јер српске робе има на Косову и Метохији.

Он је рекао да српске робе има на југу Космета и то чак и у продавницама које држе Албанци, а да се, како је навео, сумња „да српска роба иде у Црну Гору, Хрватску и Македонију“ а затим на Косово и Метохију.

– Економска штета је евидентна, али таксе су изазвале пре свега озбиљну политичку кризу и на Космету“ и не знамо да ли ће пре бити укинуте таксе или ће пасти влада у Приштини – рекао је Љајић.

Он је оцијенио и да је добро то што је по први пут „постигнут консензус“ у међународној заједници да таксе не воде никуд и да озбиљно угрожавају наставак дијалога.

Љајић је рекао да је битан и став САД по том питању, које су осудиле увођење такса и више пута позвале Приштину да их укине како би дијалог са Београдом био настављен.