Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик казао је како у БиХ постоји стабилност и да је БиХ била мање изложена терористичким нападима од земаља Европе.

Додик је у обраћању на Економском форуму Босне и Херцеговине 2019. у организацији Економског факултета Универзитета у Сарајеву казао да је охрабрен чињеницом да се економија ставља на дневни ред и да се покушавају наћи одговори на изазове.

– Ако нема одговора, не можемо правити ни стратегију. Економија у БиХ је изложена јмногим неуспјесима у историји – рекао је Додик.

Он је рекао како сматра да су власти у БиХ олако насјеле на то да продају све банке и да ни данас БиХ није успјела запослити број људи који је био запослен прије рата. Што се тиче одласка младих људи, он је казао да у свему има кривице и стратегија развијених земаља које траже радну снагу и повлаче потенцијале с ових простора.

– Прије неколико година није било могуће добити десетак радних мјеста – казао је Додик.

Истакао је да је кључни проблем радна снага која одлази у земље Европе те на тај начин празни економске и социјалне могућности. Он је рекао да власти требају зауставити одлазак младих, а да то све овиси о инвестицијама.

Он је питао како мисле у оквиру курса КМ према Евру очекивати да БиХ може бити конкурентна. Присутне је питао и је ли коначно вријеме да се о томе разговара, преноси Клиx.

Жестоко је критиковао политику и руководство Централне банке БиХ која не чини ништа како би инвестирала у привреду БиХ. Изнио је податак о каматама које је БиХ плаћала страним банкама, додајући да је вријеме да се путем обвезница почне развијати привреда.

– Мислим да има енергије да се то уради и да се макнемо од старих навика. Сматрам да смо прерано гурнути на слободно тржиште. Након приватизације изгубили смо и радна мјеста и потенцијал. Приватизација која нам је наметнута осигурала је неколико богатих породица које су усмјерене да очувају саме себе – рекао је Додик.

Како каже, БиХ се са становишта многих елемената мора реформисати почевши од Централне банке БиХ до банкарског сектора. Додик је казао и да се залаже за долазак страних инвеститора у нашу земљу.

– Без домаћих инвеститора нећемо моћи направити оно што мислимо. У том погледу, у оквиру дебата требало би тражити одговор на питање како осигурати замах – казао је Додик.

Он је рекао да је раст БДП утемељен на порасту извоза питајући се шта ће бити уколико се успори извоз због стања у земљама у које сада извозимо. Истакао је да је БиХ усмјерена ка ЕУ и да је добра вијест што се ће БиХ до септембра имати мишљење Европске комисије.

– БиХ када би добила статус кандидата свакако би била у другој орбити и кретала би се на други начин – рекао је Додик.

Додик је рекао да је добро што се БиХ мора припремити за европске фондове, али да досадашња пракса говори како ће сигурно пропустити и ту прилику.

– Политичка стабилност јесте важна ствар, а ово што ми имамо у БиХ, ми смо се на то навикли. БиХ је мање била изложена терористичким нападима него што су биле земље ЕУ. Дакле, постоји та стабилност – казао је Додик.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име