Македонија ће за непуна три мјесеца имати редовне предсједничке изборе, а навелико се спекулише да је тајминг за одржавање гласања темпиран како би се омогућило да предсједник Собрања Таљат Џафери у улози в. д. предсједника Македоније потпише све споразуме које је садашњи предсједник Ђорђе Иванов одбио.

Актуелном предсједнику Македоније мандат званично истиче 12. маја. Први круг избора заказан је за 21. април, а могући други круг је планиран за 5. мај. С обзиром, да би Изборној комисији требало више од седам дана да верификује гласове и објелодани ко је побиједио, Иванову би мандат истекао и Џафери би у том случају, бар накратко, постао предсједник Македоније.

Професор међународног права из Скопља Александар Даштевски вјерује да је такав сценарио могућ.

– Више политичара говори о томе да ће тај вакуум бити искоришћен за потписивање докумената које Иванов није потписао. А то су споразум између Македоније и Грчке о новом имену Македоније, споразум са Бугарском о заједничкој историји и закон за употребу језика гдје албански језик постаје равноправан са македонским језиком. То значи да ће све, од новчаница, до ознака на војничким униформама, бити и на албанском језику. Иванов је све то одбио да потпише и овај вакуум је можда заиста направљен намјерно да у тих седам дана Џафери, који је већ потписао те документе као предсједник Собрања, искористи ситуацију да их легализује као в. д. предсједник. Тако би и формално-правно они постали званични документи – наводи професор Даштевски.

Према његовим ријечима, није искључено да и нови предсједник Македоније, ако буде на тој политичкој линији, сам све то потпише.

– Видјећемо како ће се ствари одвијати, али није искључено да изборни вакуум послужи и за ове ствари, јер када немамо предсједника државе, онда је предсједник државе – предсједник Парламента, а у овом случају то је Таљат Џафери – објашњава Даштевски.

Он каже да ако Џафери све потпише, документи не би могли да буду поништени, чак и у случају побједе кандидата супротне стране.

Иначе, македонски премијер Зоран Заев још није успио да се са албанским партнерима договори о заједничком предсједничком кандидату, јер је највећа албанска партија ДУИ изашла са приједлогом да Албанци имају свог кандидата на предсједничким изборима. Заев је тренутно у преговорима са свим албанским странкама у нади да ће успјети да нађу заједничког изборног кандидата.

У тим преговорима помињу се два кандидата – Теута Арифи, потпредсједница ДУИ и градоначелница Тетова, као албански приједлог, и Стево Пендаровски, како приједлог Заева. Највећа опозициона македонска странка ВМРО-ДПМНЕ већ је избацила свог кандидата – Гордану Сиљановску Давков.

Даштевски је увјерен да ће на крају заједнички кандидат Албанаца и Заева бити Македонац, јер је македонски премијер свјестан да ако би то био Албанац онда би кандидат ВМРО-ДПМНЕ имао велике шансе за побједу. Заев је управо због тога направио одређену комбинаторику у вези са тајмингом избора, јер жели да се осигура да ће сви споразуми које је актуелни предсједник Иванов одбио да потпише, ипак бити потписани.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име