Основни суд у Бањалуци одлучио да ће бомбаш Жељко Стевановић још годину дана провести на лијечењу у установи затвореног типа, односно у Заводу за форензичку психијатрију Соколац.

Одлука је услиједила након што је данас саслушан трећи вјештак психијатар у овом предмету.

Подсјетимо, Српскаинфо је још раније открила да је стручни тим Завода за форензичку психијатрију Соколац доставио Основном суду Бањалука мишљење да би се у наредном периоду требало радити на ресоцијализацији и повратку у локалну заједницу Жељка Стевановића.

Потпуно супротно мишљење дао је тим вјештака из Бањалуке, који је навео да се Стевановић не налази у задовољавајућој фази медицинске ремисије.

Вјештаци из Бањалуке сматрају да Стевановић и даље посједује манифестне елементе психозе, сумануте идеје и прогањања. Са друге стране, стручни тим из Завода сматра да је медицински тим, када је у питању Стевановић, постигао свој максимум што се тиче медицинске ремисије, те да он више никада неће бити бољи, када је у питању његово психичко стање.

Након оваквих супротних мишљења стручњака, Основни суд у Бањалуци је затражио мишљење треће стране, након чега је донио одлуку да се Стевановић и даље присилно лијечи у поменутој клиници.

Жељко Стевановић је осуђен у бањалучком Окружном суду 27. јуна 2015. на казну присилног лијечења у затвореној установи због убиства возача “Аутопревоза” Боре Топића (55). Стевановић је Топића убио у бомбашком нападу 13. марта 2014, на аутобуској станици код Пољопривредне школе у бањалучком насељу Лазарево.

Када је Топић зауставио аутобус на станици Стевановић је кроз предња врата у крило Топића бацио бомбу, која је возача убила на мјесту. Након напада који је шокирао јавност, Стевановић је побјегао и скривао се 36 часова. Ухапшен је у једној од највећих полицијских потјера које памти Бањалука. У потрази је, осим полицајаца и инспектора, те специјално обучених паса за ову намјену, учествовао и хеликоптер.