У част сабораца који су за Српску дали највредније, своје животе, ходочасници из Источног Сарајева кренуће у мају пјешке до Хиландара и прећи скоро 1.000 километара како би се на Светој гори помолили за душе палих другова.

На поклоничко путовање 26. маја испред цркве “Соколице” на Равној Романији пут Хиландара пјешке ће кренути шест ходочасника, док ће остали до светиње путовати бициклима, махом ратни-војни инвалиди из протеклог рата, те дјеца палих бораца, који су и протеклих година ходочастили православним светињама.

На ходочашће до једне од највећих светиња упутиће се и Игор Вукашиновић, који је од посљедица рањавања у рату изгубио вид, али није дозволио да му то буде препрека у животу. Већ неколико година са друговима из рата, с којима кору хљеба дијели и у миру, ходочастио је манастиру Острог, са много енергије, ентузијазма и вјере у срцу.

– Пјешачићемо кроз нашу Републику, Србију, Македонију, а потом кроз Грчку све до одредишта. Имамо благослов да 11. јула дођемо на Свету гору, гдје ћемо присуствовати служби и упалити свијеће за погинулу браћу – испричао је за “Глас Српске” Вукашиновић и додао да за 40 дана планирају препјешачити скоро 1.000 километара.

Вукашиновић каже да је план да дневно прелазе и до 30 километара.

– Први пут на ходочашће с нама иде младић Горан Елез, који је медицински техничар и добро ће нам доћи за не дај боже да се нешто деси – рекао је Вукашиновић.

Осим Вукашиновића и Елеза, ка Светој гори пјешке ће се упутити и Новица Пејић, Александар Пајић, Остоја Медић и Срђан Јеремић. У пратњи ће имати два комбија, који ће им возити храну и остале потрепштине. Јеремић за “Глас Српске” каже да је до сада четири пута бициклом ишао до Хиландара.

– Припреме увелико теку. Многи пријатељи из дијаспоре су нам послали новац, а имамо подршку и локалних заједница и Олимпијског центра “Јахорина”. Упутили смо допис и институцијама Српске и ускоро очекујемо одговор од њих – рекао је Јеремић, који је и предсједник Управног одбора Удружења ампутираца Источно Сарајево.

Истиче да је ријечима тешко описати духовни мир, задовољство и снагу која обузме човјека када крочи на Свету гору.

– Са нашом браћом монасима на Хиландару помолићемо се за наше погинуле саборце. Сјећање на оне који су дали животе за Српску не дамо забораву. Долазак на Хиландар је увијек величанствен, а ове године планирамо да се попнемо и на највиши врх Атос – испричао је Јеремић и додао да би вољели да нека медијска кућа из Српске на пут с њима пошаље новинара који би забиљежио сваки детаљ овог путешествија.

Подршка

У Удружењу ампутираца Источно Сарајево наводе да је за реализацију пута потребно око 15.000 КМ, те да сви који могу и желе помоћи ходочасницима да дођу до свога циља, новац могу уплатити на жиро рачун Удружења 5557000024731855 у Новој банци. Све информације заинтересовани могу добити позивом на број 065 982 734 (Срђан Јеремић) или путем имејла sjeremic@teol.net, , srdjanjeremic@2013@gmail.com и udais1@hotmail.com.