Македонски премијер Зоран Заев рекао је да је Албанија најпријатељскија држава за Сјеверну Македонију, као и да је ријеч о 100 одсто пријатељству које чини обострано пружање помоћи ка напретку, заједничкој будућности и у циљу обезбјеђивања боље будућности грађанима, преноси МИА.

Македонски премијер је за албански Топ ченел истакао да је трговинска размјена између Тиране и Скопља прошле године повећана за 11,5 одсто, те да обје државе имају значајан капацитет да заврше и друге послове.

– Такође треба да охрабримо инвеститоре из Албаније и Сјеверне Македоније како би добили већу добит. Са друге стране, ово би значило више радних мјеста за наше грађане, повећање БДП, као и нови извоз за наше компаније – истакао је Заев.

На питање да ли постоји конкретан план са албанском Владом за проширење економске сарадње и слободно кретање робе и људи између обје земље, Заев је рекао да је неопходно да се побољшају све инфраструктурне пројекте које повезују обје земље.

– Саградили смо пројекат од 450 милиона евра који нас повезује са Албанијом. Ускоро ћемо започети са изградњом жељезничке пруге од 530 милиона евра која ће повезати Драч са Скопљем, а која ће се наставити ка Бугарском и бугарским приморјем, а након тога ка Истанбулу – навео је Заев.

Он је рекао и да ће пројекат „One stop shop“ на граници са Албанијом смањити за 50 одсто вријеме које грађани потроше на граничним прелазима и возачима камиона.

– Радили смо на томе да делегирамо овлашћења једни другима. На примјер, уколико Агенција за храну из Албаније изјави да храна која се увози у Сјеверној Македонији из Албаније задовољава стандарде, онда је то довољно за нас. Ми ћемо прихватити њихов сертификат, као што ће Албанија прихватити наш сертификат – нагласио је Заев.

Заев је најавио да ће радити на отварање другог граничног прелаза на ауто-путу „Руга е Арбрит“ чиме ће се додатно олакшати прелаз између двије државе.

Према његовим ријечима, уколико се повећа регионална сарадња између земљама у региону, то ће бити „високо оцијењено од стране ЕУ како би више сарађивала са нама, а то ће имати бенефиције за све шест балканске земље“.