Соколац у 1500 фотографија, аутора Марина Цвијетића (ВИДЕО)

На Сокоцу је данас отворена изложба од 1.500 фотографија о овој локалној заједници насталих у периоду од 1972. до 1977. године, аутора Марина Цвијетића.

Цвијетић је рекао новинарима да су на фотографијама, које су рађене у црно-бијелој техници, детаљи забиљежени обичним фотоапаратом, те да их је сам израђивао старом техником.

Он је објаснио да се на њима виде многи детаљи из младалачког живота његове, 12. генерације соколачке гимназије „Слободан Принцип Сељо“, те тренуци о његовој породици, родбини, пријатељима.

Цвијетић, који живи у Канади, каже да се идеја о отварању ове изложбе родила прије двије годне током краћег боравка у родном мјесту.

„Било је потребно више од седам година труда док сам од 150 филмова, односно од 5.000 снимака успио да рестаурирам у око 1.500 квалитетних фотографија, које су изложене и, према првим утисцима, привукле велику пажњу Сокочана“, каже Цвијетић.

Цвијетић је додао да су му прве фотографије означиле животни пут и позив за рад на радију и телевизији, од локалног радија, а потом до Телевизије Сарајево.

Он је навео да је почетком протеклог рата учестовао у формирању Српске телевизије на Палама, а потом је са породицом отишао у Торонтом, гдје сада живи.

„У Канади сам са колегама из Сарајева направио више од десет телевизијских погона, међу којима три телевизије, а каријеру у Канади завршио након потпуне реконструкције националне телевизије на чему сам радио три године“, истакао је Цвијетић.

Сокочанини који су посјетили изложбу нису крили одушевљење приказаним фотографијама.

Милорад Шупић захвалио је Цвијетићу јер их је фотографијама вратио у срећене школске дане, док је Озренка Делић истакла да су је многи тренуци, овјековјечени на фотографијама, дотакли и подсјетили на родни градић у коме се сада потпуно другачије живи.

Изложба фотографија „Соколац прије 45 година“ биће отоврена за посјетиоце од 15.00 до 21.00 час на галерији апотеке „Грациа“ до 24. марта.