Фото: Ведрана Реновица

Пољопривредним произвођачима општине Соколац који се највише баве узгојом крупне и ситне стоке, данас је презентован Правилник о условима и начину остваривања подстицаја за развој пољопривреде и села за 2019. годину. Према ријечима вишег стручног сарадника за сточарство у соколачкој Подручној јединици Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Свјетлане Мичић поред измјена у Правилнику, аграрни буџет за ову годину износи 71 милион конвертибилних марака.

– У односу на претходни правилник повећан је услов за квалитетно приплодне јунице са двије на три. У систему крава- теле повећао се услов за подстицај са пет на шест грла те број оваца са 100 на 125 – рекла је Мичић.

Основни услов за подстицај, како је рекао службеник Пореске Управе РС Драган Зорић, је измиривање обавеза за 2018. годину по основу обавеза за допринос и накнаде за противградну заштиту.

Фото: Ведрана Реновица

Некомернцијална газдинства су дужна плаћати 32 КМ. Када су у питању комерцијална газдинства која се баве искључиво пољопривредном производњом морају уплаћивати по 120 КМ– рекао је Зорић.

Питања од стране пољопривредника највише су се односила на премије за млијеко која је са 0,30 смањена на 0,25 пфенинга. У наредном периоду Ресор ће организовати едукације и више сесија како би произвођачи били што бољи конкуренти на тржишту.