Предузеће „Романијапутеви“ у нову сезону улази са уговореним послом вриједности око 3.000.000 КМ, а да би могло опстати потребан му је годишњи промет од 15.000.000 КМ, рекао је Срни генерални директор овог предузећа Мирко Пандуревић.

Пандуревић је истакао да се нада да ће бити више посла, будући да су на свим тендерима оправдали очекивања инвеститора.

Он је рекао да је ово предузеће већ почело радове на подручјима гдје климатски услови то дозвољавају, попут општине Вишеград гдје граде обало-утврду ријеке Рзав и тротоар и пјешачке стазе уз регионални пут Рогатица-Борике.

Пандуревић је нагласио да се привредно друштво „Романијапутеви“ јавља на све тендере у Сарајевско-романијској и Горњодринској регији, иако то обично нису неки већи и обимнији послови због стања у привреди овог краја.

„Радићемо саобраћајнице за потребе Хидроелектране `Вишеград`, неке путне правце и улице на подручју Рогатице, дијелове градске инфаструктуре и улице на подручју општине Соколац и већ започети посао обало-утврде ријеке Рзав у Вишеграду, што је уговорени посао укупне вриједности око 3.000.000 КМ“, навео је Пандуревић.

Пандуревић је рекао да је тај износ испод потреба и планова овог предузећа, али очекује да ће „Романијапутеви“ добити више посла у овој грађевинској сезони, будући да су на свим ранијим тендерима оправдали очекивања инвеститора.

Он је подсјетио да је ово предузеће у тек минулој зимској сезони одрадило свој дио посла на одржавању магистралних и регионалних путева на двије регије, али да предузеће „Путеви Републике Српске“ још није уплатило више од 4.000.000 КМ, што оптерећује пословање и забрињава менаџмент „Романијапутева“.

Пандуревић је навео да према овом предузећу своје обавезе нису измириле ни поједине општине и шумска газдинства, истичући да због тога ово предузеће дугује неким својим добављачима.

Он је оцијенио да би учешће на неком од већих послова на регији значајно побољшало пословање „Романијапутева“.

Пандуревић тврди да предузеће има амбиције за улазак у неки од послова најављене изградње путева у Сарајевско-романијској и Горњодринској регији, али на међународним тендерима, осим технички исправне понуде, пролази најнижа цијена рада.

Вршилац дужности директора Јавног предузећа „Путеви Републике Српске“ Ненад Нешић рекао је данас Срни да ће ово предузеће сва потраживања према „Романијапутевима“ измирити у наредном периоду и да нема мјеста за бригу.

Предузеће за одржавање, заштиту и изградњу путева „Романијапутеви“ са сједиштем у Подроманији код Сокоца обавља више дјелатности кроз шест радних јединица.

Ово предузеће основано је 1992. године и одржава око 620 километара магистралних и регионалних путева Сарајевско-романијске и Горњодринске регије, а тренутно запошљава око 260 радника.