Фото: Јелена Маринковић

У Сокоцу је данас одржана трећа дијалошка платформа, на којој су представници Центра за промоцију цивилног друштва и чланови пројектног тима пројекта „Дијалог за будућност“ предали начелнику општине Соколац Миловану Бјелици “Препоруке локалних дијалошких платформи за доношење мјера практичне политике“. Документ садржи препоруке за рјешавање приоритетних проблема заједнице, које су учесници идентификовали у току процеса, и конкретан је резултат претходних дијалога.

– У континуитету сарађујемо и имамо добра искуства са организацијом Уједињених нација и невладиним сектором. Општина Соколац је увијек отворена за сарадњу и активно учествује у бројним пројектима. Значај данашњег састанка, у оквиру пројекта „Дијалог за будућност“, препознали су представници институција од значаја за грађане и одазвали се у великом броју. Кроз активности које су у протеклом периоду организоване, заједнички смо издефинисали који су приоритетни проблеми и одлучили да се усмјеримо на реконструкцију Установе за културу „Перо Косорић“ Соколац. Свим снагама требало би да будемо јединствени и осмислимо начин за прикупљање средстава и рјешавање овог вишегодишњег проблема, које ће користити свим становницима – истакао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Фото: Јелена Маринковић

Пројекат „Дијалог за будућност“, заједнички имплементирају UNDP, UNICEF и UNESCO у партнерству са Предсједништвом БиХ, а уз подршку начелника двадесет осам општина на подручју Босне и Херцеговине. Основни циљ пројекта је осигурати веће учешће грађана у процесима доношења одлука.

– Данас смо завршили процес партиципације грађана у одређивању локалних приоритета. Идентификован је приоритетни проблем који се односи на реконструкцију Установе за културу, која ће бити н ауслузи свим организацијама цивилног друштва и усагласили смо заједничко дјеловање локалних актера, и то: општину Соколац, образовне институције, невладине организације и грађане као појединце. Они ће својим доприносом осигурати напоре да се зграда обнови. Најважније је у овом процесу што имамо заједнички став и дјеловање о приоритету, што је и смисао ове идеје. Вјерујем да ћемо заједнички остварити барем половину препорука које смо креирали и предали данас начелнику општине – казала је Дајана Цвјетковић, члан пројектног тима.

У наредном периоду слиједи имплементација препорука, евалуација урађеног посла и подјела одговорности.