Фото: Јелена Маринковић

Дјеци свих узраста са подручја града Источно Сарајево, и ове године омогућено је да квалитетно проводе слободно вријеме током зимског периода. У оквиру програма „Бесплатно скијање на Јахорини“, основци и средњошколци из Сокоц,а у протекла три мјесеца, одлазили су на скијање и спајали здраво са корисним. И овај пут, неизоставна је била пратња одговорних лица, координатора и родитеља, који су бринули о безбједности дјеце.

Укупно је подијељено 2.655 ски- пасова, што је доста више него у првој сезони.

На обострано задовољство, током овог програма и одлазака на олимпијску љепотицу, уживали су и дјеца и одговорна лица, носећи само лијепа искуства и утиске. Спајала су се нова пријатељства са ученицима из других школа са подручја града Источно Сарајево.

Ивана Мојсиловић, професор енглеског језика и књижевности у СШЦ“Василије Острошки“ и главни координатор програма бесплатног скијања, рекла је да су ученици са подручја општина Соколац, и ове године у највећем броју посјетили Јахорину, и додала:

-Ово је веома важан пројект због самог значаја бављења зимским спортовима за психо – физички развој дјеце, њихово здравље, социјализацију, што подразумијева дружење и упознавање са новим другарима, а са друге стране пројекат је захтијевао велику одговорност и заиста много обавеза. Сигурна сам да смо постигли циљ; да су дјеца научила да скијају, јер скијање је скуп спорт и питање је да ли би толики број дјеце отишао на Јахорину и научило да скија. Испунили смо још један циљ, а то је да смо вратили дјецу на планину, да смо успјели да дјеца заволе Јахорину као своју. Вјероватно ћемо једног дана изњедрити неке будуће скијаше, репрезентативце, никад се не зна, али било би лијепо. Због свега што сам навела мислим да Министарство треба да подржава овакве пројекте, као и Олимпијски центар „Јахорина“, који је спреман да развија зимски туризам. Требало би чинити све како би било што више пројеката, који дјецу чине срећнијим и здравијим. То је посебно важно у ери технологије у којој живимо данас живимо и времену када су спортске и физичке активности све мање вриједне.

Према њеним ријечима општина Соколац је имала најбољу организацију од свих шест општина на подручју града, прије свега због одговорности и озбиљности људи који су учествовали у овом пројекту.

-Ми смо озбиљно и одговорно приступили послу, што поклазује податак да је подијељено 2.655 ски пасова, далеко више од осталих градских општина. Програм смо започели 31. децембра прошле, а завршили 17. марта ове године. Неизмејрну захвалност дугујемо координаторима – волонтерима који су у сваком тренутку водили бригу о дјеци, научили дјецу првим скијашким корацима, а касније их оспособили да се сами спуштају са врха планине. Наши координатори су људи, који су и сами скијаши, људи који имају много љубави према дјеци и који су заиста, искључиво из љубави ушли у овај пројекат. Мислим да је та љубав обострана јер ће сва та дјеца памтити своје координаторе по труду и несебичном залагању. Рекла бих да су то људи који су примјер друштвено одговорног понашања, јер њихов задатак није био нимало лак. Увијек су нам добродошли сви људи добре воље, који су спремни да се укључе у бригу о дјеци на планини, почев од родитеља, скијаша до професора физичког васпитања, јер наша општина је свима била на располагању, а потребно је само да се људи добровољно пријаве – истакла је Мојсиловић.

Координатори су ове сезоне били: Сања и Саша Копривица, Андриана и Бојан Обреновић, Жељка и Боро Боровчанин, Игор Форцан, Драган Вишњић, Татјана Нешковић Дурић, Дејан Кезуновић, Невена Ђерић, Бојан Ђерић и Синиша Гордић.

– Једно име без кога не би било могуће организовати све на најбољем нивоу је Драган Реновица, име без кога се овај пројекат није могао замислити и засигурно један од главних људи испред наше општине у дијелу пријављивања заинтересоване дјеце путем апликације на званичној страници општине. Захвалност дугујемо „Аутохерцу“ и директору Сретку Марјановићу Срни, ОЦ „Јахорина“ и директору Дејану Љевнаићу, граду Источно Сарајево и градоначелнику Ненаду Вуковићу, општини Соколац и начелнику Миловану Бјелици, свим родитељима и, наравно, дјеци због примјерног понашања. Надамо се да ће се наставити ова лијепа сарадња, тако да видимо се сљедеће године на нашој олимпијској љепотици – поручила је главни координатор Ивана Мојсиловић.

Друга сезона програма бесплатног скијања на Јахорини за дјецу из Сокоца званично је завршена у недјељу, 17.марта.