Фото: СРНА

Професор Агрономског факултета Универзитета у Загребу Дарко Грбеша одржао је јуче на Сокоцу пољопривредним произвођачима са подручја ове општине и Хан Пијеска предавање о одгоју телади и исхрани крава силажама.

Грбеша, који је и експерт УСАИД-а, рекао је након предавања да је највише говорио о значају првог млијека – колострума након телења.

“Уколико га теле не попије у првим сатима живота, најкасније у првоме дану, може доћи до побољевања и велика је вјероватноћа да ће теле и угинути”, рекао је Грбеша.

Према његовим ријечима, прво млијеко садржи одбрамбена тијела, имуноглобулине, ретинол, хормоне који регулишу експресију гена, храњиве материје које помажу раст, те твари које спречавају апсорпцију превелике количине жељеза која је штетна за теле.

“Нагласио сам да се концентрација оног највреднијег у колоструму, а то су имуноглобулини, мјери једноставним уређајем, колострум-метром за показивање квалитета првог млијека”, навео је Грбеша.

Он је фармерима препоручио да га што прије набаве јер је веома користан и јефтин.

Грбеша је произвођачима млијека говорио и о исхрани јуница са нагласком на раздобље од шест до девет мјесеци, када је изузетно важно да се јунице хране са више протеина, уз добру пашу, силажу трава, сијена или сламе, те уз примјерени додатак концентрата или смјесе коју сами фармери могу направити од мјешваине житарица, сачме сунцокрета, репице или минерално витаминског додатка.

Виши стручни сарадник за сточарство у Подручној јединици Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Свјетлана Мичић истакла је да је овај Ресор заједно са пројектом тржишне пољопривреде – Фарма два организовао ово предавање из области сточарства.

Она је нагласила да у новије вријеме пољопривредници желе све више да стичу нова знања како би унаприједили производњу и да су то захтијевали од стручњака ресора при обиласку терена.

Мичићева сматра да мљекари морају да прате нове трендове у производњи, да би добили што више и што квалитетније млијеко.

Произвођач млијека из села Кошутица Марко Дрљић /65/ узгаја 15 грла крупне стоке и 30 оваца, каже да је данашње предавање о исхрани телади и јуница било веома корисно и да ће доста тога што је чуо примијенити у праски на својој фарми из које мјесечно у доброј сезони преда око 3.000 литара млијека мјесечно.

Предавање о истој теми за пољопривредне произвођаче биће одржано сутра и у Рогатици од 10.00 часова.

Предавање на Сокоцу одржано је у оквиру Пројекта развоја тржишне пољопривреде два /Фармс два/ УСАИД-а и шведске Фарме два, ради креирања и што ефикасније помоћи сектору пољопривреде у БиХ.