Сценарио сличан оном из 1999. када је цио свијет стрепио од “Миленијумске бубе”, могао би довести до проблема са ГПС системима у ноћи између суботе и недјеље, односно 6. и 7. априла.

Старији компјутерски системи који се ослањају на Систем Глобалног Позиционирања 24, односно ГПС сателите који орбитирају око Земље, у ноћи између суботе и недјеље, тачније у недјељу у 1.59 ујутру по нашем времену, могли би да се изненада врате 20 година уназад, на 22. август 1999.

Теоретски, то може узроковати да “поблесаве” не само неки од система за навигацију, већ и поједини критични инфраструктурни системи у комуникацијама, транспорту, електроенергетској мрежи и слично.

То је зато што ГПС сателити рачунају вријеме по недјељама, и због начина на који је систем дизајниран када је постављен онлајн 1980. године. Он има довољно меморијског простора само за 1 024 седмице, а када дође до те границе, што ће десити у ноћи суботу на недјељу, бројачи се враћају на нулу.

Према подацима Америчког ратног ваздухопловства, које управља сателитима и Агенције за инфраструктуру и сајбер безбједност Министарства државне безбједности САД (ЦИСА) вјероватноћа да ће доћи до стварног проблема је мала.

Они већ више од двије године упозоравају комуналије, финансијске системе, авио-компаније и произвођаче навигационих система на ову могућност, пише НБЦ Неwс.

Ратно ваздухопловство и ЦИСА су саопштили да је ова граница добро позната и да би уређаји и системи направљени у посљедњих 10 година већ требало да су подешени у складу са тим.

Штавише, ствари су углавном ишле глатко први пут када су сателити дошли до лимита, у августу 1999. године. Али ЦИСА је указала на то да данас постоји много више ГПС система него што их је било 1999, односно око четири милијарде, што је приближно један за сваку другу особу на планети.

Ово би требало да буде посљедњи пут да ограничење меморије представља потенцијални проблем за вријеме наших живота. Бројачи сателита тренутно чувају податке у комадима од 10 бинарних битова, тако да се понављају сваких 1 024 седмица, али системи се већ унапријеђују на 13-битно складиште, довољно да траје 157 година.

Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.