Фото: Ведрана Реновица

Дјечији хор „Врапчићи“ из Бањалуке који ове године слави јубиларних 25 година постојања, наступио је вечерас у Сокоцу и подигао на ноге многобројну дјечију публику. Кроз хор који је основан давне 1993. године прошло је много генерација које су поред Републике Српске наступале у земљама региона, те иностранству.

Руководилац и диригент Бранислав Ђаковић – чика Бане, непосредно нам је пред концерт открио, да је након толико година поносан што су „Врапчићи“ истрајали у дјечијем стваралаштву.

Фото: Ведрана Реновица

– Рад наше екипе се свуда препознаје, зато су иза нас успјешне године. Око 2.500 чланова је до сада пјевало с нама. Хор „ Врапчићи“ чине дјеца узраста од три до дванаест година. Дјеца расту, генерације долазе и пролазе. Управо смо снимили нови студијски албум „Тенис краљица“. Имамо 17 издања са стотину десет наших ауторских пјесама и мноштвом спотова и кореографија. Недавно смо имали концерт у Бечу, наступали смо у неколико земаља и још увијек трајемо. Пјесме су оргиналне, имају лијепе текстове и што је најважније, мала публика их увијек радо пјева и зна – рекао је чика Бане.

Хор „Врапчићи“ добитници су бројних награда које су им како кажу чланови подстрек за будући рад. Једна од признања на које су поносни је орден Његоша другог реда за рад, резултате и допринос у развоју културне промоцију РС. Бивши чланови су такође постали призната и позната музичка имена и свјетски умјетници. Допринијели су много музичком стваралаштву, афирмацији нових, младих умјетника, али и дали једну посебну, другачију ноту самој музици.

Фото: Ведрана Реновица

Било да су турнеје у Српској или региону, родитељи прате своју дјечицу. Једна од њих је и Нина Суботић из Градишке, чија је ћерка четири године члан хора.

– Путовања са дјецом одвела нас на мјеста на која ме сигурно пут не би навео. Колико су дјеца срећна, говори и чињеница да сваки викенд долазимо на пробе у Бањалуку. Влада еуфорија, остају успомене, једна од скоријих је посјета Нолетовом кампу, гдје су дјеца снимила и спот за нову пјесму на албуму „ Тенис краљица“ – рекла нам је она.

Фото: Ведрана Реновица

Поред великог броја посјетилаца, највише су уживали најмађи сокочани, који су уз бањалучке госте пожељели да буду дио оваквог тима. Покровитељ концерта Дјечијег хора „Врапчићи“ је општина Соколац.

Ведрана Реновица
Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.