Фото: ИС радио

Планинарско друштво „Гласинац“ Соколац основано је 2009. године. Јубилеј, десет година постојања је довољан разлог да се промовише ПД “Гласинац” и активности које проводе.

У разговору са Мирославом Дивчићем, чланом управног одбора ПД “Гласинац” у Јутарњем програму ИС Радија, сазнали смо да су активности ПД “Гласинац” везане искључиво за заштиту природе и промоцију Сокоца и Романије као туристичких потенцијала.

Основна дјелатност Друштва је планинарење,које се остварује путем организованих похода,путовања или експедиција,колективно или индивидуално и организовање и учествовање на спортским такмичењима у спортским дисциплинама које су везане за планинарење.

Планинарење у Сокоцу има дугу традицију, која датира још од давних педесетих година прошлог вијека, истиче Дивчић и каже да друштво броји око осамдесет активних чланова, који се труде да на најбољи начин својим радом и активностима промовишу соколачку општину и Романију.

“Наш примарни циљ је да планина Романија коначно добије свој туристички значај који треба да има на подручју града Источно Сарајево, с обзиром на то да је то планина која је опјевана у епским, народним пјесмама,” каже Дивчић.

Планинарско друштво “Гласинац” са Сокоца намјерава да ове године, када обиљежава деценију постојања, заврши изградњу планинарског дома “Црвене стијене” на локалитету Надроманија и отвори га за посјетиоце.

Дивчић наводи да су сви планинари на свој начин допринијели да ово друштво и Романија буду препознатљиви у БиХ и окружењу.

Планинари “Гласинца” ће у овој години организовати Четврти прољећни поход на Романију, такмичење у планинарској оријентацији “8. Меморијал Свјетлана Цеца Комленовић”, планинарски слет “стазе пријатељства” и излете на десетак познатих локалитета на подручју ове општине и исто толико на највише врхове планина широм БиХ. Мирослав Дивчић, члан управног одбораб ПД „Гласинац“ је нагласио да ће соколачки планинари учествовати на педесетак слетова и других активности планираних у календару Планинарског савеза Републике Српске за ову годину.