На предсједничким изборима у Сјеверној Македонији јутрос су у 7 отворена биралишта која ће бити отворена све до 19 часова.

По затварању бирачких мјеста, свој глас моћи ће да дају само лица која се у том тренутку затекну на гласачком мјесту, пренијела је агенција МИА.

Ово су шести предсједнички избори од стицања самосталности те бивше југословенске републике 1991. године и први послије промјене уставног имена у Република Сјеверна Македонија.

Право гласа има 1.808.131 грађанин, који бирају између троје кандидата – кандидата коалиције окупљене око владајућих странка Социјалдемократског савеза и албанске ДУИ Стеве Пендаровског, незавиног кандидата кога подржава највећа опозициона странка ВМРО-ДПМНЕ Гордане Сиљановски-Давкове и независног кандидата који су подржали опозиционе албанске странке Алијанса за Албанце и БЕСА Бљерима Реке.

Посебност ових избора је и то што ће први пут највећа македонска и највећа албанска странка наступити за заједничким, такозваним консензуалним кандидатом.

Према резултатима анкете коју је спровео Македонски центар за међународну сарадњу (МЦМС) и Институт за демократију Социетас Цивилис (ИДСЦС), кандидат владајуће коалиције Стево Пендаровски ужива подршку 27,2 одсто испитаника, кандидаткиња опозиционог ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска-Давкова 23,5 одсто, а кандидата албанске опозиције у Сјеверној Македонији Бљерим Река 11 одсто анкетираних.

Међутим, неће то бити само борба за мјесто шефа државе, већ и за достизање бирачког цензуса, јер ће, према слову закона, избори бити валидни само ако на биралишта изађе више од 40 одсто од укупног броја уписаних у бирачки списак.

Уколико у првом кругу нико не добије више од 50 одсто гласова изашлих на изборе, у другим кругу учествују два кандидата који су освојили највише гласова у првом кругу. Други круг требало би да буде одржан 5. маја.

Уколико у другом кругу не буде испуњен излазни цензус, према слову Устава, понавља се цијели изборни поступак.

Гласање у првом и другом кругу предсједничких избора у Сјеверној Македонији пратиће 3.094 домаћих посматрача и 419 из иностранство, саопштила је Државна изборна комисија.