Фото: Срна

На Четвртом прољећном походу на Романију учествовало је више од 250 планинара из 25 друштава из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.

Члан Управног одбора соколачког Планинарског друштва „Гласинац“ Мирослав Дивчић, који је и домаћин овог планинарског скупа, изразио је задовољство што су повољни временски услови омогућили да готово сви учесници савладају успон на највиши врх Романије – „Велики Лупоглав“, на надморској висини од 1.652 метара и Видиковац „Црвене Стијене“ на надморској висини од 1.423 метра.

Према његовим ријечима, стаза према највишем врху Романије дугачка је 18, а према највишем Видиковцу четири километра.

Дивчић је истакао да је веома важно што је Романија изузетно атрактивна љубитељима природе са друге стране Дрине и што ова планина постаје планинарски бренд у регији.

Здравко Продановић /78/ из београдског Планинарског друштва „Круг“, како каже, од рођења је планинар, јер је на овај свијет дошао на једној од планина на подручју Невесиња у Херцеговини.

„Романија је одлична и имао сам посебну жељу да је посјетим, јер сам завршио средњу школу у Сарајеву и волим овај крај“, рекао је Продановић.

Војин Јовановић походио је јуче на Романију са двадесетак чланова Планинарског друштва „Младост“ из Зворника и наново се одушевио њоме, њеним висовима и шумовитим предјелима.

Новица Короман из Планинарске дружине „Шошана“ са Пала рекао је да је организација данашњег похода била добра и да су сви уживали на дивној стази, видиковцима и планинарском ручку у комплексу манастира Светог Георгија на Равној Романији.

„Све већи број друштава је са нама на Романији, што је најбоља реклама за ову планину, коју заједно са Јахорином треба заштити новим законским рјешењима о оснивању паркова природе“, оцијенио је Короман и додао да је Прољећни поход на Романију једна од најбољих и најмасовнијих манифестација које се организује у широј регији.

Цвико Тодић из Планинарско-еколошког друштва „Височник“ из Хан Пијеска истакао је да имају добру сарадњу са планинарима „Гласинца“ и овом приликом најавио „Трећи планинарски слет Хан Пијесак“.

„`Височник` је организатор, а слет ће бити одржан 4. маја и очекујемо око 200 учесника“, навео је Тодић.

Представници Планинарског друштва „Гласинац“ уручили су дипломе-захвалнице најстаријем учеснику на овој планинарској манифестацији Здравку Продановићу /78/ из Београда, те најмлађим учесницима десетогодишњој Јани Поповић из Рогатице и осмогодишњем Ненаду Мутабџији са Сокоца.

Чланови Горске службе спашавања Нови Град Сарајево учествовали су у походу, да би, уколико би било потребно, пружили медицинску помоћ учесницима ове манифестације.

Четврти прољећни поход на Романију организовали су Планинарски савез Републике Српске и соколачко Планинарско друштво „Гласинац“.