Фото: Јелена Маринковић

У просторијама Високе школе за услужни бизнис у Сокоцу, а у оквиру Регионалног програма јачања локалне демократије на Западном Балкану (ReLOaD), данас је одржана јавна расправа одабира приоритетних области јавног позива на подручју општине Соколац за 2019. годину.

Представницима организација цивилног друштва и невладиног сектора презентована је динамика Јавног позива за подршку пројектима, те је услиједила дискусија приједлога о приоритетним областима предстојећег јавног позива за општину Соколац у ReLOad пројекту, који ће бити отворен средином мјесеца маја.

За аплициране пројекте, како је рекла Слађана Вукојичић, самостални стручни сарадник за локални развој у општини Соколац, додјељиваће се средства у износу 10.000 до 70.000 КМ, а општина Соколац учествоваће са 30 одсто од укупне вриједности.

– Данас смо угостили представника UNDP-а, који је упознао чланове организација цивилног друштва и невладиног сектора са новим Јавним позивом, који предстоји у мају мјесецу. Учесници јавне расправе упознати су са приоритетним областима, које је UNDP преузео из општинског Јавног позива, расписаног у априлу, те су учествовали су у изградњи нових приоритета. Конкурс за Јавни позив биће отворен шест недјеља, а UNDP ће обезбиједити ментора који ће у Соколац долазити четири дана и пружати детаљне информације и упутства свим заинтересованим – истакла је Вукојичић и позвала представнике наведених сектора да се одазову Јавном позиву на вријеме и искористе пружену шансу.

Предложене приоритетне области у складу са развојним циљевима општине Соколац, наведени у документу Стратегије локалног развоја за период 2013. – 2020. године су: унапређење културних и спортских садржаја на подручју општине Соколац, пројекти који подржавају и промовишу укључивање свих социјално искључених категорија становништва у активности у заједници, пројекти који промовишу одговоран однос према природи и унапређивању квалитета живота, пројекти који промовишу афирмацију слободе, толеранције и других етничких вриједности, као и активности едукације и развијања вјештина за кориснике организација цивилног друштва из области руралног развоја и пољопривредне производње.

Јавни позив на подручју општине Соколац за 2019. годину, који ће бити отворен у склопу Регионалног програма јачања локалне демократије на Западном Балкану (ReLOaD) финансира Европска унија, а имплементира Развојни програм Уједињених нација (UNDP).

Јелена Маринковић
Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.