330 – Римски цар Константин I Велики прогласио је грчки град Визант за нову престоницу Римског царства. Град, који је по њему назван Константинопољ (Цариград) освојили су Турци 1453. и као Истанбул био је престоница Отоманског царства до 1923.

483 – Рођен је византијски цар Јустинијан I Велики, који је током владавине (од 527) настојао да обнови јединство Римског царства са седиштем у Цариграду. Заслужан је за кодификацију римског права.

1686 – Умро је немачки физичар и проналазач Ото фон Герике. Први је демонстрирао вакуум, изумео је ваздушну пумпу, ваздушну вагу и барометар.

1745 – Француске трупе победиле су Британце у бици код Фонтеноа и преузеле Холандију од Аустрије.

1778 – Умро је енглески државник Вилијам Пит Старији, један од покретача Седмогодишњег рата (1756-63) после којег је Британија постала колонијална сила.

1824 – Британске снаге преузеле су Рангун у Бурми.

1867 – Лондонским уговором загарантована је самосталност и неутралност Луксембуршког Војводства.

1896 – Рођен је југословенски композитор Јосип Славенски, професор Музичке академије у Београду. У тежњи ка обликовању националног израза, спојио је елементе музичког фолклора појединих балканских народа с модерном европском музичком техником („Симфонија оријента“, „Хаос“, „Хелиофонија“, „Симфонијски еп“).

1888 – Рођен је амерички композитор Ирвинг Берлин. Прославио се као аутор забавне музике, а његова песма „Вајт Крисмес“ убраја се и данас у бестселере америчког тржишта плоча.

1904 – Рођен је шпански надреалистички сликар Салвадор Дали, један од највећих сликара 20. века. Радио је и као костимограф и сценограф у филмовима шпанског режисера Луиса Буњуела „Андалузијски пас“ и „Златно доба“.

1931 – Пропаст највеће аустријске банке Кредит-Ансталт означила је почетак финасијског колапса централне Европе.

1949 – Сијам је променио име у Тајланд; Израел је примљен у УН.

1968 – У настојању да оконча жестоке сукобе студената са полицијом, француски премијер Жорж Помпиду учинио је уступке студентским захтевима.

1973 – Успостављени су дипломатски односи Савезне Републике Немачке и Демократске Републике Немачке, чиме је окончано раздобље непризнавања ДР Немачке као суверене државе.

1981 – Умро је популарни реге певач Боб Марли.

1987 – Индијски премијер Рађив Ганди ставио је Пенђаб под федералну контролу због побуне Сика.

1988 – У Москви је умро британски новинар и двоструки агент Харолд Адријан Расел, „Ким“ Филби, један од најуспешнијих шпијуна у совјетској обавештајној служби.

1992 – Због умешаности југословенске војске у сукобе у Босни, министри иностраних послова ЕЗ донели су одлуку да повуку амбасадоре из Београда и затражили суспендовање чланства СР Југославије у ОЕБС-у.

1992 – Током позоришних сусрета „Јоаким Вујић“ у Крушевцу умро је српски глумац Јован Милићевић.

1996 – Амерички путнички авион ДЦ-9 се срушио у мочвару Еверглејдс на Флориди убрзо по полетању с аеродрома у Мајамију. Погинуло је свих 110 путника и чланова посаде.

1997 – Суперкомпјутер компаније ИМБ „Дубоко плаво“ победио је светског шампиона у шаху, руског велемајстора Гарија Каспарова, у мечу од шест партија.

2000 – Индија је дочекала свог милијардитог становника – у државној болници Сафдарјанг у Њу Делхију рођена је девојчица.

2002 – Умро је Џо Бонано познат под именом „Џо Банана“, један од оснивача америчке мафије, који никада није осуђиван током десетина година колико се налазио на челу „пет породица“ које су се бавиле организованим криминалом.

2003 – Потпредседник Демократске партије социјалиста (ДПС) Филип Вујановић изабран је за председника Црне Горе. Други председнички мандат освојио је на изборима 6. априла 2008, а ; трећи 2013. године.

2004 – Умро је Фил Герш један од најпознатијих холивудских агената, који је деценијама заступао водеће холивудске звезде, укључујући Хемфрија Богарта, Дејвида Нивена и Џејмса Мејсона.

2006 – Умро је Флојд Патерсон некадашњи светски шампион у тешкој категорији, који је 1956. у 21-ој години нокаутирао Арчија Мура и тако постао најмлађи боксер који је икада стекао ту титулу.

2008 – На ванредним парламентарним изборима у Србији највише гласова добила је Коалиција за европску Србију – Борис Тадић, коју предводи Демократска странка.

2010 – Дејвид Камерон, лидер Конзервативне партије, постао је нови британски премијер након што је краљица Елизабета II прихватила оставку лабуристе Гордона Брауна, дотадашњег премијера.

2013 – Најмање 17 особа је убијено, а више десетина ;рањено током изборног дана у Пакистану. Избори у Пакистану одржани су поред упозорења талибана, који изборе сматрају неисламским, ;да ће бомбашким и оружаним нападима ;широм земље упозоравати бираче да не гласају како би избегли крвопролиће.

2016 – Корупција годишње прогута више од два одсто укупног светског богатства, односно на мито се сваке године потроши између 1.500 и 2.000 милијарди долара, наводи Међународни монетарни фонд (ММФ).

Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.