Екипа косаца са Романије освојила је прво мјесто на манифестацији “Прва коса Црне Горе”, одржаној код Пљеваља.

Вођа екипе романијских косаца Славиша Кнежевић рекао је Срни да су били испред другопласиране Црне Горе и Србије, којој је припало треће мјесто.

Он је истакао да су косци са Романије били успјешни и у појединачној конкуренцији кошења траве ручном косом у селу Косанице код Пљеваља, гдје је ова спортско-туристичка манифестација одржана 24. пут.

“Прво мјесто припало је Радмилу Ђуковићу из Пљеваља, друго Саву Влачићу са Хан Пијеска и треће Небојши Дупљанину са Хан Пијеска”, рекао је Кнежевић.

Он је нагласио да је јуче на такмичењу косаца у појединачној конкуренцији умијеће у кошењу траве ручном косом у Пљевљима одмјерило 18 косаца, те да је у екипној конкуренцији Републику Српску представљала четворочлана група са Романије.

Кнежевић је подсјетио да је недавно покренута иницијатива да косци из општина са подручја Сарајевско-романијске регије оснују удружење посредством којег ће промовисати развој села, његовати традицију кошења траве ручно косом, али и све друге сличне садржаје и народне обичаје овог краја у вези са пољопривредним радовима.

Према његовим ријечима, прве активности на реализацији ове идеје су почеле у Туристичкој организацији општине Соколац, која је била покровитељ одласка косаца са Романије на такмичење у Црну Гору.

“Прва коса Црне Горе”, одржана је јуче у организацији Невладине организације “Прва коса Црне Горе”, црногорског Министарства пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са општином Пљевља и пљеваљском Туристичком организацијом.

Група косаца са Романије учестоваће и на манифестацији “Косидба на Рајцу” 14. јула на падинама планине Рајац код Љига у Србији.

ИзворСРНА
Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.