1191 – Енглески краљ Ричард лављег срца заузео је у Трећем крсташком рату град Акру.

1536 – Умро је холандски хуманиста, филозоф и филолог Еразмо Ротердамски, критичар папске државе и злоупотреба цркве. Своје погледе на духовне, црквене и друштвене прилике изнео је у сатиричном делу „Похвала лудости“, а његов спис „Де ратионе студии“ први је систематски програм хуманистичког школског образовања.

1543 – Енглески краљ Хенри VIII оженио се шести, последњи пут, са Катарином Пар, удовицом лорда Латимера.

1682 – Умро је француски астроном Жан Пикар (Јеан Пицард). Први је прецизно измерио степен меридијанског лука и омогућио тачније израчунавање полупречника Земље. Покренуо је 1679. астрономски алманах „Цоннаиссанце дес Темпс“.

1806 – У Паризу је формирана Рајнска конфедерација у коју је ушло 16 немачких држава под протекторатом Наполеонове Француске. То је значило и крај Светог Римског Царства Немачке, које је укинуто 6. августа када се Франц И Хабсбург одрекао царске немачке круне. Конфедерација се распала 1813. након Наполеоновог пораза у бици код Лајпцига.

1920 – Званично је отворен Панамски канал, шест година након што је кроз њега прошао први брод

1854 – Рођен је амерички изумитељ и индустријалац Џорџ Истман (Георге Еастман). Основао је компанију „Кодак“ која је годинама држала монопол у индустрији камера и филма.

1884 – Рођен је италијански сликар и вајар Амадео Модиљани (Модиглиани). Добар део живота провео је у Паризу (1906-20), где се уклопио у савремене ликовне токове „Париске школе“, а прославио се портретима и женским актовима стилизованим у издужене форме.

1904 – Рођен је чилеански писац и дипломата Пабло Неруда, добитник Нобелове награде за књижевност 1971. Храбро се супротставио увођењу Пиночеове (Пиноцхет) диктатуре, а његова сахрана 1973. године, претворила се у манифестацију чилеанских антифашиста. („Двадесет љубавних и једна очајна“, „Покушај бесконачног човека“, „Шпанија у срцу“, „Елементарне оде“).

1910 – У авионској несрећи погинуо је енглески произвођач аутомобила и пилот Чарлс Стјуарт Ролс (Цхарлес Стеwарт Роллс), који је с Фредериком Хенријем Ројсом (Фредерицк Хенрy Роyце) 1906. основао компанију за производњу аутомобила „Ролс-Ројс“.

1941 – Након напада Немачке на СССР у Другом светском рату, совјетска влада и Велика Британија потписали су у Москви споразум о узајамној помоћи и заједничкој борби против нацистичке Немачке.

1941 – На Цетињу је у Другом светском рату проглашена квислиншка суверена и независна Црна Гора под протекторатом фашистичке Италије.

1960 – Француска је признала независност колонија у Африци Дахомеја, Нигера, Горње Волте, Обале Слоноваче, Чада, Централне Африке и Конга.

1979 – Гилбертова острва у Тихом океану стекла су независност у оквиру Британског комонвелта под називом Република Кирибати, после 87 година британске колонијалне управе.

1984 – Умро је српски писац и дипломата Марко Ристић, истакнути теоретичар београдске надреалистичке групе и један од представника модерне и авангарде у српској и југословенској књижевности између два светска рата. Од 1945. до 1951. био је југословенски амбасадор у Паризу („Од среће и од сна“, „Без мере“, „Ноx мицроцосмица“).

1993 – Земљотрес на северу Јапана активирао је клизишта и покренуо џиновске морске таласе, у којима је око 200 људи изгубило живот.

1997 – Кубанска влада је, након лабораторијских испитивања, потврдила аутентичност посмртних остатака легендарног герилског вође Ернеста Че Геваре (Цхе Гуевара), пронађених у Боливији, где је убијен, а потом пребачених на Кубу, на основу споразума влада двеју земаља.

1998 – Француска је победом над Бразилом (3:0) у Паризу у финалу светског фудбалског првенства, први пут постала првак света у фудбалу.

2000 – У Тополи је умро принц Томислав Карађорђевић, син краља Александра И и брат краља Петра ИИ. Његова сахрана 16. јула у породичној гробници на Опленцу окупила је скоро целу породицу Карађорђевић, која је живела у иностранству од Другог светског рата, када су нове комунистичке власти забраниле краљу и члановима његове породице повратак у земљу. Принц Александар Карађорђевић, син краља Петра ИИ, вратио се с породицом у СРЈ 2001, а одлуком савезне владе породици Карађорђевић је дат на коришћење дворски комплекс на Дедињу.

2001 – САД су објавиле црну листу земаља које нису почеле борбу против трговине људима. На том списку налазе се 23 земље, укључујући Израел, Грчку и Саудијску Арабију.

2001 – Бивши бугарски цар Симеон ИИ Сакс Кобург прихватио је кандидатуру за премијера. На ту дужност је званично изабран у парламенту 24. јула.

2003 – Умро је легендарни саксофониста и џез композитор Бени (Беннy) Картер. Током 60-годишње каријере наступао је с бројним истакнутим џез музичарима, а дела у његовом аранжману изводили су најславнији џез састави које су предводили Ђук Елингтон, Бени Гудман, Чик Веб и Глен Милер.

2004 – Француска и Ирак обновили су дипломатске односе прекинуте пре 13 година због ирачке инвазије на Кувајт.

2006 – У нападу на израелски војни пункт на граници Либана и Израела герилци Хезболаха отели су два израелска војника. Акције Хезболаха и жестоки одговор Израела изазвали су нови рат у Либану, који је трајао до 14. августа када је наступило примирје. Током сукоба погинуло је 1.100 Либанаца, махом цивила и 154 Израелаца, углавном војника.

2010 – Умрла је легендарна кубанска болеро повечица Олга Гиљот (Гуиллот), прва латино звезда која је наступала у Карнеги холу у Њујорку.

2013 – Умро Милорад Унковић, професор Београдског универзитета, градоначелник Београда, министар за економске односе са иностранством СРЈ.

2015 – Румунски премијер Виктор Понта пошто се нашао под истрагом због прања новца, утаје пореза и сукоба интереса, поднео је оставку на место председника владајуће Социјалдемократске партије, али не и на место председника владе, иако је то од њега затражио председник Румуније Клаус Јоханис. Понта је оставку на премијерско место поднео почетком новембра 2015. када су, поводом пожара у ноћном клубу у Букурешту у коме је страдало 32 људи, одржане демонстрације на којима је тражен његов одлазак.

2016 – Умро Горан Хаџић, бивши председник Републике Српске Крајине, пред Међународним судом за ратне злочине оптужен за злочине против човечности. Ухапшен је 20. јула 2011. године на Фрушкој гори.

Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.