Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и вршилац дужности директора предузећа „Путеви Републике Српске“ Ненад Нешић озваничили су данас почетак радова на реконструкцији и рехабилитацији регионалног пута Лукавица-Пале вриједности 3.250.000 КМ.

Премијер Вишковић истакао је да се овим радовима рјешава „уско грло“ пута Сарајево-Јахорина, те да је са извођачем – предузећем „Штрабаг“, договорено да радови буду окончани прије почетка зимске туристичке сезоне.

– Влада је обезбједила новац. Рок је 180 дана, али смо се договорили са извођачем да радови морају бити завршени прије почетка зимске сезоне. Када се каже рехабилитација, то значи да се иде по постојећој траси пута, с тим да ће бити пуно шири – рекао је Вишковић.

Он је истакао да ће у оквиру ових радова бити проширен и мост на Бистрици, односно то ће бити пут који ће испуњавати све услове за безбједно одвијање саобраћаја.

Нешић је рекао да је ријеч о саобраћајници дужине 3,9 километара, те да ће рок за завршетак радова од 180 дана сигурно бити испоштован.

– У оквиру радова укључена је и комплетна реконструкција и рехабилитација моста од 35 метара. Урадићемо комплетну реконструкцију и спојити дионицу Лукавица-Триангла. Могу да обећам да ће радови бити зваршени прије почетка зимске сезоне – рекао је Нешић.

Кад је ријеч о обнови дионице пута од Триангле до Јахорине, Нешић је рекао да га је премијер Вишковић упознао да се ради на обезбјеђивању средстава за тај пројект, јер „Путеви Републике Српске“ у овом тренутку немају средства за његову реализацију.

Нешић је рекао да је уз помоћ Владе и премијера Вишковића, који има пуно разумијевање за источни дио Репубике Српске, у наредном периоду предвиђена и реконструкција пута од Враца до Миљевићке кривине дужине 1,5 километара.

– Тендер је у завршној фази, а вриједност радова 400.000 КМ. Уз подршку и сагласност премијера Вишковића у наредном пероду ћемо са начеником општине Источни Стари Град Бојом Гашановићем потписати споразум о рехабилитацији пута од Миљевићке кривине према Јасику вриједности 900.000 КМ – додао је Нешић.

Он је напоменуо да је у вези са овим пројектом општина Источни Стари Град спремна да учествује са 450.000 КМ, колико ће обезбиједити и Влада Републике Српске, чиме ће бити урађена реконстукција пута, а нада се да ће то бити реализовано током ове године.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да ће након реконструкције и рехабилитације пута Јасик-Триангла бити обезбијеђена адекватна транспортна комуникација према Јахорини.

Он је у име општине Пале, али и свих грађана који ће користити овај пут, изразио захвалност Влади Републике Српске и директору „Путева Републике Српске“.

Вишковић и Нешић су данас званично увели у радове предузеће „Штрабаг“ на дионици Јасик-Триангла. Извођач радова уведен је у посао на локацији укрштања регионалних путева Р446 и Р446А из правца Источног Сарајева.