Најдужи меч на Вимблдону и победа Србина! Новак спасио и две меч-лопте!

Новак Ђоковић је одбранио титулу шампиона Вимблдона пошто је данас у оквиру финалног меча савладао Роџера Федерера услед велике драме. По сетовима је било 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6 и 13:12. Иначе, ово је најдуже финале у историји Вимблдона.

Свега једну брејк-лопту видели смо у првом сету и то на сервис Новака Ђоковића. Било је то при резултату 1:2, Роџер је стигао до предности, али није успео да је искористи и српски тенисер је наставио у добром ритму.

Након што су оба тенисера скоро без проблема добијали гемове на свој сервис, отишли смо у тај-брејк где је било веома неизвесно. Новак је повео са 3:1, потом Роџер са 3:5, а онда нови преокрет, Новак је освојио сет са 7:5 у тај-брејку.

У другом потпуно другачија слика. Новак је очајно почео, свега шест поена је освојио у прва четири гема, па је Швајцарац повео са 4:0 и касније је уз још један брејк привео сет крају за коначних 6:1.

Очајна је била реализација Новака на први сервис у овом сету (3/11), за разлику од Роџера који је имао 9/9, а додајмо и да је имао огромних 10 неизнуђених грешака што је превише за финале Вимблдона.

Ипак, у наставку се вратио у ритам, додуше, и даље није био на оном највишем нивоу. Поново без брејка, Новак је јурио Роџера, а на 4:5 Новак је сервирао за останак у сету и суочио се са сет-лоптом. Ипак, одличним сервисом најбољи тенисер данашњице је успео да се спаси и не само то, подигао је ниво игре пред тај-брејк који је решио у своју корист без неких великих проблема (7:4).

У четвртом велика борба, Роџер је први брејкнуо противника, па је стигао уз освојен гем на свој сервис до 4:2. Након новог брејка било је јасно да ће Швајцарац славити, али није га Новак поштедео мука пошто је по први пут у мечу успео да стигне до освајања гема на сервис Роџера.

Одличним сервисима Федерер је стигао до 6:4 за пети сет. Федерер је био уморан у петом сету и то је Новак користио. Није више Швајцарац играо онако како је то чинио током великог дела меча, али је српском тенисеру требало пет брејк лопти да стигне до гема на сервис Швајцарца.

Ипак, када је требало да одсервира добро и да нас лиши нервирања, Новак је попустио, Роџер је одмах вратио брејк за 3:4, касније уз потешкоће изједначио на 4:4.

Роџеру су пријали краћи поени, гледао је сваки да сведе на минимум удараца јер је већ био уморан, а видљиви су били знаци умора и код српског тенисера који је стигао до 5:4, касније и до 6:5.

Притисак је био на Роџеру неколико пута пута за врло кратак период, Новак је четири пута био на 2 поена од освајања титуле, али није дозволио меч-лопту најбољем светском тенисеру. Изгледало је да Роџер попуста са сервисима, након што је Новак лагано добио свој за 7:6, чекали смо грешке Швајцарца.

То нисмо видели, али у следећем гему смо видели грешке Новака за брејк Роџера Федерера за 8:7, Швајцарац је сервирао у наредном гему за титулу. Имао је две меч лопте, спасио их је обе Новак, дошао и до брејк лопте за изједначење у гемовима, што је и искористио!

Чак седам поена је везао Новак, повео са 9:8, али је Роџер изједначио након добрих сервиса. Потом је Ноле поново освојио гем на свој сервис уз само један изгубљен поен, изгледало је као да могу до сутра овако…

10:10, 11:10, 11:11, а онда брејк лопта за Федерера иако је Новак имао 40:0. Потом још једна спашена, за 12:11. 12:12, отишло се у тај-брејк који је почео грешком Роџера.

Новак је повео са 4:1, а након дуге размене је Роџер освојио поен за 4:2, смањио је и на 4:3. Након два сервиса Новака Србин је успео да стигне до 6:3 за три меч лопте!

Искористио је прву!