Фото: Дадо Рувић

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је данас Срни да ће ова локална заједница прихватити да буде дио програма “Српска у ритму Европе” – највећег дјечијег музичког такмичења у региону, које се припрема у оквиру проширења пројекта “Ритам Европе”.

Бјелица је истакао да су представници пројекта “Ритам Европе” прије неколико дана посјетили Соколац и том приликом о овом програму упознали представнике локалне управе, соколачке Установе за културу “Перо Косорић” и актере који су подржали ову идеју.

“Представљен је највећи дјечији музички програм који се већ 11 година реализује у Србији, а који је оцијењен као веома успјешан”, рекао је Бјелица.

Он је нагласио да слиједи потписивање уговора, а да је обавеза општине да на годишњем нивоу учествује са 15 одсто у средствима потребним за такмичење – да обезбиједи адекватан простор за припрему дјеце, одреди члана жирија и координатора за телевизијски пренос такмичења.

“Соколац има доста талентоване дјеце и овај регионални музички програм је добра прилика да прошире то своје образовање, стекну искуство на сцени, остваре своје снове и покажу шта могу”, рекао је Бјелица.

Директор програма “Ритам Европе” Игор Карадаревић рекао је Срни да је овим пројектом обухваћено 10 земаља и да је планирано да посјете 40 локалних заједница у Републици Српској од којих ће изабрати 15-20 општина/градова који ће учествовати у телевизијском преносу великог дјечијег музичког такмичења “Српска у ритму Европе”.

Карадаревић је нагласио да су представници овог програма прије мјесец дана почели активности проширења пројекта и на подручје Републике Српске.

“Проширење је почело по препоруци представника Амбасаде БиХ у Србији и канцеларије Републике Српске у Београду како би градови/општине Српске биле укључене у Ритам Европе”, рекао је Карадаревић.

Он је додао да ће екипе овог програма изабрати до двадесеторо најталентованије дјеце са којима ће радити на плесу и пјевању на једном од европских језика, а уз кореографије које припрема “Ритам Европе”.

Према његовим ријечима, циљ пројекта је препознавање, подстицање и развијање младих талената на локалном и регионалном нивоу.

“Стручне екипе ће од јануара 2020. године, једном мјесечно долазити на Соколац и у друге општине да би спремале основце и средњошколце у области музике и плеса за учешће у телевизијском преносу који је планиран за мај 2020. године”, истакао је Карадаревић.

Према његовим ријечима, предност овог пројекта је што дјеца не морају нигдје да путују из свог града и немају трошкове, јер пројекат “Ритам Европе” доноси цијелу продукцију у њихову локалну заједницу.

Директор “Ритма Европе” Давид Макевић рекао је да је улазак у овај пројекат “позитиван импулс, којим се шаље информација да локална самоуправа стоји иза младих и на овај начин им нуди могућност да буду присутни у једном великом пројекту, упознају се о процедури рада и знају шта је колективна одговорност”.

Пројекат, односно телевизијски програм “Ритам Европе”, дио је акционог плана ЕУ о учешћу младих на локалном и регионалном нивоу, а реализује се у десет земаља.