У Трнову је данас откривен и освештан Централни споменик српским цивилима и војницима из ове општине убијеним у одбрамбено-отаџбинском рату, након чега су на њега положени вијенци и цвијеће.

Погинулима је служен помен код Централног споменика, који је изграђен на иницијативу општине Трново, Борачке организације и Удружења породица погинулих бораца и несталих цивила Трново и на њему су исписана имена убијених становника ове општине.

Вијенци и цвијеће су положени и у спомен-капели у порти Храма Свети великомученик Георгије.

У току одбрамбено-отаџбинског рата рата од 1992. до 1995. године у Трнову и околним селима страдала је 101 невина цивилна жртва, а за одбрану огњишта од агресора живот је положило 130 трновских бораца.

У Трнову се 30. јули обиљежава као Дан страдања српског становништва ове општине, јер су на тадашњи дан 1992. године јаке муслиманске снаге напале Трново и околна српска села, готово их потпуно уништивши.

Муслиманске формације су у јуну и јулу 1992. године потпуно запалиле 55 српских села и заселака и починиле најмонструозније злочине ножевима и маљевима, дављењем и паљењем.

У нападу на Трново 30. јула 1992. године, на велики православни празник Огњену Марију убијен је православни свештеник из Трнова Недељко Поповић који је претходно звјерски мучен, а православни Храм Светог Георгија запаљен.

Трново је по броју погинулих у односу на број становника друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом рату.

Међу убијенима готово половина биле су жене – њих 48, те четворо дјеце. Најмлађа жртва имала је 18 мјесеци, а најстарија 96 година.

Иако су о овоме све чињенице давно утврђене, а починиоци познати, нико за то још није одговарао.

Пред Судом БиХ се за злочине на подручју Трнова води поступак против Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозе. Према оптужници, Годињак је био начелник Станице јавне безбједности /СЈБ/ у Трнову, Шарић командант Штаба Територијалне одбране у Трнову, а Буноза командант јединица ХОС-а.

У оптужници се наводи да су жртве убијене ватреним оружјем, клањем, вјешањем, дављењем, а неколико је запаљено, као и да је у јуну 1992. године убијена група цивила која је преко Трескавице покушала доћи до територије под контролом Војске Републике Српске.

ИзворСРНА
Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.