Фото: Свјетлана Рајић

Начелник општине Соколац Милован Бјелица данас је потписао Уговор о наставку санације надгробних споменика у Војничком спомен гробљу Мали Зејтинлик. Потписници уговора поред општине Соколац су Министарство рада и борачко инвалидске заштите, коју заступа министар Душко Милуновић, Републичка дирекција за обнову и изградњу коју заступа директор Славко Вукаловић и извођач радова ЈК „ГРАДСКО ГРОБЉЕ“ а.д. Бања Лука. Данашњем потписивању Уговора о санацији присуствовао је Славко Мијановић из Републичке дирекције за обнову и изградњу.

Према ријечима начелника општине Соколац Милована Бјелице Уговором је предвиђено извођење радова на санацији 58 надгробних споменика на Војничком спомен грбољу „Мали Зејтинлик“. Он је додао да је Министарство рада и борачко инвалидске заштите за наставак радова у „Малом Зејтинлику“ издвојило 63.963 конвертибилних марака, те да је планирано да извођач радова у септембру настави санацију надгробних споменика.

Према ријечима Жељка Лалића, предсједника регионалне Борачке организације Сарајевско – романијеске регије, санација надгробних споменика у Малом Зејтинлику почела је 2012. године, а до сада је урађено 480 споменика који се налазе у у доњем дијелу гробља испод спомен цркве Свете Петке. У доњем дијелу гробља, према његовим ријечима остало је да се санира још 144 надгробних споменика, док је у горњем дијелу гробља остало још 327 споменика.

Војничко спомен гробље „Мали Зејтинлик“ настало је по завршетку отаџбинског рата 1996. године. У „Малом Зејтинлику“сахрањено је 956 бораца Сарајевско – романијског корпуса Војске Републике Српске, са подручја Вогошће, Грбавице, Добриње, Хаџића, Илиџе, Рајловца, Илијаша, Центра и других дијелова Српског Сарајева.

Avatar
Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.