Фото: REUTERS / Francois Lenoir

Државе морају сарађивати да би зауставиле усамљене нападаче, који се међусобно инспиришу, изјавио је данас генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг током посјете џамији у Новом Зеланду, гдје је наоружани мушкарац убио десетине људи у марту.

Столтенбергова изјава услиједила је док се САД опорављају од двије масовне пуцњаве током викенда, у којима је убијено 29 људи, а неколико десетина повријеђено у Тексасу и Охају.

Ови догађаји изазвали су позиве на пооштравање контроле наоружања и бојазан од обнављања бјелачког национализма и ксенофобичне политике.

Столтенберг је посјетио Крајстчерч, мјесто гдје је 51 муслиман убијен у нападима на двије џамије које је извршио бијели супремиста.

– Ове нападе извршили су вуци самотњаци, али они су повезани, зато што користе једни друге као инспирацију и указују једни на друге у различитим манифестима – рекао је Столтенберг телевизији ТВНЗ.

Он је додао да то указује на потребу борбе против тероризма на многе различите начине и различитим алатима.

Нападач који је убио 20 људи у тржном центру у Тексасу изразио је подршку нападачу из Крајстчерча у свом манифесту.

Власти Новог Зеланда отужиле су Аустралијанца Брентона Таранта за убиства послије напада. Он се изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице.

ИзворСРНА
Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.