На данашњи дан 1998. испред зграде у којој је становао и на очиглед супруге убијен је легендарни „Бели вук“ Срђан Кнежевић, тада замјеника начелника ЦЈБ Српско Сарајево. Ни након 21 године од убиства, који су многи окарактерисали и као терористички акт, Тужилаштво БиХ није подигло оптужницу.

Куршуми „Белог вука“ ни у рату нису заобилазили, више пута је рањаван, али кобни, из засједе није могао избјећи. Окружни суд Српско Сарајево 1999. године ослободио је шесторицу припадника специјалне јединице МУП-а, осумњичених за убиство Срђана Кнежевића, а ослобађајућу пресуду потврдио је Врховни суд Републике Српске.

Од када је предмет преузело Тужилаштво БиХ, досије блиједи, а из ове правосудне институције никада нису ни демантовали да су из списа нестали кључни докази.

– Нећу више да их питам када ће да расвијетле убиство, него када ће да изађу пред јавност и да кажу да нису у могућности то да ураде и да је предмет затворен – рекао је Јанко Шешлија предсједник Удружења „Бели вукови“ Пале.

Породица се више не нада расвјетљавању убиства и судском епилогу и за извршиоце и за налогодавце. Немања и Коста Кнежевић поносе се живим сјећањем на херојска дјела и поштење свог оца.

– Никада га неће убити. Он живи у духу, кроз народ – рекао је син Немања док је Коста додао да институције не раде свој посао.

– Народ који дође на помен мом оцу плаћа те институције. Надам се кад тад да ће доћи вријеме да Тужилаштво ради свој посао и да ће ријешити не само нерјешено убиство нашег оца, него свих осталих у Палама – истакао је Коста Кнежевић.

Неразјашњено убиство Срђана Кнежевића али и Жељка Марковића, Ристе Југовића деценијама оптерећује живот њихових породица али и цјелокупну јавност Републике Српске.

Остају кобни датуми да подсјете надлежне да су на истину и правду још чека! „Бели вукови“, породица и пријатељи убијеног Срђана Кнежевића 7. август 1998. не могу и неће заборавити!

ИзворРТРС
Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.