Фото: Ведрана Реновица

На подручју општине Соколац у посљедњих неколико година дошло је до интензивног развоја пољопривреде у свим областима нарочито у производњи млијека. Наставак побољшања пољопривредне производње те сарадња са произвођачима, била је тема данашњег састанка између начелника општине Соколац Милована Бјелице са сарадницима и руководиоца соколачке Подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Јелене Мићић.

Према њеним ријечима, додатна набавка јуница поправила би расни састав. Док у наредном периоду треба пронаћи најприхватљивију опцију коју би подржало и ресорно министарство и општина Соколац.

Начелник Бјелица је рекао да су према анкетираним произвођачима млијека, сагледали могућности повећања броја музних грла.

– Ове године производња млијека у нашој локалној заједници биће око четири милиона литара, што је дупло више у односу на прошлу годину. Ту су произвођачи који предају млијеко, мљекарама „ Пађени“ и „Милкос“ те осталим који откупљују на овим просторима и оних који производе млијечне производе у својој режији. Повећава се број грла на фармама, самим тим и сточни фонд. На основу извршене анкете има заинтересованих за куповину нових музних грла али треба подршка и државе и општине. Према незваничним информацијама у наредном периоду могло би доћи до реализације једног пројекта у којем би ресорно министарство и општина једним дијелом помогли финансирање јуница – навео је Бјелица те додао да су анкетирани навели да нису у могућности одмах уплатити потребан износ за набавку, те се тражи могућност како удовољити намјерама произвођача млијека.

– Да ли ће то бити принцип кредитирања, утврдићемо у наредном периоду али оно што је сигурно уколико се реализује пројекат ове године на подручју општине требала би се извршити набавка 50 јуница. У наредном периоду вршила би се куповина према потреби, наравно опет уз подршку минисатрства и општине – истакао је он.

На састанку је било ријечи и о пројекту “ Развој руралне конкурентности“ који имплементира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

– У оквиру тог пројекта имамо бизнис план пластеничке производње, гдје је носилац фирма „Биос“ из Високог, у који је укључена општина Соколац , која ће обавити разговор са заинтерсованим купцима. Министарство ће куповину пластеника финасирати са 50% учешћа уколико је носилац домаћинства жена, ако је мушкарац носилац, у том случају 40%. Општина Соколац ће за сваког корисника издвојити 10%, док остатак плаћа сам корисник – навела је Мићићева.

Како је рекао начелник за пластеник од 50 метара квадратних, који кошта око 1.400 КМ , корисник би уплатио износ од око 500 КМ. Сви заинтересовани могу да се јаве у канцеларију Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, како би се могла планирати средства за субвенцију. Наредних дана позив ће бити објављен на званичној страници општине Соколац. Пресјек прве фазе биће почетком септембра како би се направио увид заинтересованих лица.