Фото: Независне новине

Врло често, чини се, долазимо у искушење да у касним вечерњим сатима посегнемо за вратима од фрижидера и почастимо себе укусном и не баш тако здравом вечером.

Посезање за храном у касним вечерњим сатима је посљедица стреса, који покреће низ патолошких промјена у организму.

Патолошки процеси ометају лучење хормона који регулишу осјећај глади, али и рад метаболизма. Када се хормонални баланс поремети, мијења се биоритам цијелог организма. Поремећајем лучења кортизола и инсулина, долази до смањеног лучења два хормона среће, допамина и серотонина.

Однос хормона глади и ситости, грелина и лептина, такође се мијења под утицајем стреса. Овај хормонални дисбаланс ремети сан, али и потребе за храном у касним вечерњим сатима, што на дуже стазе доводи до поремећаја метаболизма и повећане гојазности.

Потреба за касним оброком најчешће се јавља код женских особа, изложених превеликом стресу. Такође, потреба за касним оброцима, може се јавити и као посљедица различитих дијета, које подразумијевају изгладњивање током дана, усљед чега је организам изморен и осјећа потребу за храном у касним вечерњим сатима.

Симптоми укључују нагле промјене расположења, уношење више од 25% потребних дневних калорија приликом вечерњег оброка, одсуство апетита ујутру. Главни показатељ ових поремећаја у исхрани је чињеница да једете из досаде, без ужитка у храни, недостатак осјећаја ситости и појачана потреба за слаткишима.

Ако поремећај исхране није посљедица здравственог стања, већ начина живота, уз промјену режима исхране и усвајање неколико здравих навика, упорношћу и трудом, једноставно ћете промијенити животни стил и престати да уживате у касним вечерама. Да бисте ово постигли, најбитније је да током дана једете здраве и квалитетне оброке, богате свим нутријентима, неопходним за функционисање организма. У том смислу, најкалоричнији оброк требало би да буде доручак, док би за вечеру требало јести протеине и мало куханог поврћа, са минималним процентом здравих масти.

Заборавите на оно правило да након 18 сати не би требало да једете, јер ћете се на тај начин додатно изгладњети. Битно је да посљедњи оброк буде 4 сата пред одлазак на спавање. Уз то, поштујте правило 5 оброка, који се састоје од 3 главна оброка и двије ужине.

Да бисте се отарасили ове лоше навике, важно је да ослушкујете свој организам, усвојите поменуте здраве навике и сами изградите правилан биоритам.