Фото: Јелена Маринковић

Полагањем вијенаца на спомен – костурницу у Парку бораца Романије обиљежен је 26. август – годишњица првог ослобођења општине Соколац у Другом свјетском рату. Тог дана за ослобођење Сокоца погинула су три борца романијско – партизанског одреда: Марко Шкиљевић, Млађен Миловић и Миладин Вуковић, а неколико их је рањено. Према ријечима предсједника Општинске организације СУБНОР-а Миливоја Јанковића, током Народноослободилачке борбе била су три ослобођења Сокоца.

– Први датум је 26. август 1941., потом 1. новембар 1943. и 31. март 1945. године. Тачан моменат посљедњег ослобођења се не зна, јер је брдо Пуховац надомак Сокоца ослобођенo тек 4. априла, а за Романијце рат је трајао све до 25. маја 1945. Значај првог ослобођења огледа се у побједи, али је уједно прилика да се сјетимо бораца који су страдали тог дана, као и током читавог рата. Историјски значај се проширује на слободну територију, успостављање народне власти, партизанске болнице, војног суда, дакле једна велика територија, највећа у тада поробљеној Европи – од Ужица, преко Романије до Шековића – казао је Јанковић.

Фото: Јелена Маринковић

Он је напоменуо да је овај простор дао велики број жртава.

– Укупно смо изгубили седамнаест народних хероја, а дешавало се да смо у једном дану губили њих пет. Соколац је у Другом свјетском рату дао чак десет народних хероја. У Милошевићима на Старом Броду страдало је преко 6.000 цивила, док је сам романијски простор односно четири општине – Хан Пијесак, Рогатица, Соколац и Пале имао губитке од преко 5.500 цивилних жртава. Више од хиљаду и по бораца било је из партизанског романијског одреда – додао је Јанковић.

Обиљежавању овог датума присуствовали су и представници словачког EUFOR LOT тима из Вишеграда.

Јелена Маринковић
Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.