Фото: ИС радио

У Основној школи „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи данас је свечано отворена фискултурна сала. У прошлој и овој години из клириншких средстава за изградњу фискултурне сале и проширење Основне школе “Петар Петровић Његош” уложено је 1,2 милиона КМ, док је из буџета Министарства просвјете и културе одобрено додатних 134.372 КМ.

Ова школа изграђена је 2009. године средствима из Развојног програма Републике Српске у износу од 2.650.000 марака. Недостатак фискултурне дворане је дугогодишњи проблем у овој школи и дјеца нису имала услове за извођење наставе физичког васпитања.

Изградњом фискултурне дворане овај проблем је ријешен и ученици ће од ове школске године неометано да имају наставу физичког васпитања.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић претходно су се састали и разговарали о пројектима који се раде на подручју ове локлане заједнице за шта ће бити потребна помоћ Владе Српске.

Божовић је нагласио да је Вишковића упознао да се ради на изради пројекта изградње Гимназије, који ће врло брзо бити готов и да се нада да ће, сходно обећању тадашњег предсједника Српске, а садашњег српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, уз помоћ Владе Српске добити нови објекат Гимназије.

Након што је предсједник Владе свечано отворио фискултурну салу у Основној школи „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи, Божовић је у име наставника, родитеља и ученика, као и своје име, захвалио Влади Републике Српске на завршеном пројекту ове фискултурне сале, истичући да је ово највећа школа на подручју Источне Илиџе која ће, с обзиром на чињеницу да се општина развија, веома брзо постати мала и мораће да праве нову школу и нову салу.

Он је нагласио да је уз помоћ Владе Српске стављен печат на овај дуго чекани пројекат, за који је општина обезбиједила пројектну документацију, инфраструктуру и земљиште, а недавно су и за једну учионицу обезбиједили потребан намјештај.

Директор Основне школе „Петар Петровић Његош“ Зденка Перендија захвалила је у име наставника, ученика и родитеља Влади Српске, начелнику Божовићу и свима који су допринијели да се настава физичког васпитања, као и ваннаставне активности коначно изводе у условима који су у складу са стандардима.

Перендија је нагласила да су осим фискултурне сале, добили и учиниоце које задовољавају њихове капацитете, с обзиром да имају 31 одјељење, због чега су прошле године наставу изводили и у зборници због недостатка учионица.

„Са новим учионицама ми се проширујемо и садашњи капацитети одговарају броју ученика“, нагласила је она и изразила наду да ће временом се стећи услови да још прошире школу.

Перендија је нагласила да је изграђено 1.100 метара квадратних са учионицама, те да је Влада Републике Српске за те сврхе обезбиједила 1.200.000 КМ, док је општина Источна Илиџа обезбиједила земљиште и помогла израду пројектне документације.

Перендија је уручила захвалнице премијеру и начеленику општине за помоћ коју су пружили овој школској установи.

Након свечаног отварања фискултурне сале у Основној школи /ОШ/ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи, Вишковић је најавио да ће Влада Републике Српске обезбиједити средства и за опремање нових учионица и сале.

Вишковић је подсјетио да је Влада Српске прије пар дана одржала тематску сједницу о питању образовања.

Он је навео да ОШ „Петар Петровић Његош“ похађа 760 ученика и да ове године имају 77 првачића, додавши да је за образовни систем Републике Српске добро да у ову школу иде и знатан број ученика из Федерације БиХ.

Од 2006. године до данас у општину Источна Илиџа, по различитим основама, уложено је више од 80 милиона КМ, од тога 67 милиона инвестирано је у болницу “Србија”, док је кроз кредите Инвестиционо-развојне банке Републике Српске пласирано око 12 милиона КМ, речено је Срни у Влади Српске.