Град Источно Сарајево ускоро би могао да добије измјену Изборног закона који се односи на директни избор градоначелника. Већ три мјесеца трају активни преговори политичких странака које партиципирају у скупштини града како би се дошло до измјене члана изборног закона.

До сада, градоначелник је биран тако што изборна већина предложи и усвоји име само једног кандидата. У СНСД-у се залажу за нови Закон Града који би подразумјевао и измјену Изборног закона РС. На тај начин, тврде у СНСД-у, једино је могуће ојачати позицију град и функцију градоначелника.

-Тиме повећали његови репрезентативност слободно могу рећи, његов ауторитет, појачали снагу града, јер ако имате градоначелника који је изабран гласовима грађана на подручју шест општина, онда тај градоначелник и одговара тим грађанима и има обавезу да одговара људима који су за њега радили у изборном смислу и који су га подржали на дан избора, овако градоначелник може да буде било ко – каже Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево(СНСД).

И док у СНСД-у сматрају да има довољно времена да до локалних избора Народна скупштина РС доносе нови закон о Граду и измјени изборни, у ПДП-у све препуштају правницима. Актуелном градоначелнику Ненаду Вуковићу свидјела се идеја да се позиција првог човјека града директно бира путем изборне воље грађана.

Што се тиче њега лично, каже да је спреман да изађе било ком кандидату на црту.

-Ја сам спреман, имам одређену врсту самопоуздања, ако хоћете и личног, и партијског, и у том смислу, кад год да буду избори, и који год формат избора да буде, ми ћемо свакако имати као политичка организација, и ја лично учешће на тим изборима – Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева (ПДП).

Од директног избора не бјеже ни у СДС-у. Кажу да ће подржати такав приједлог измјене новог Закона града и изборног закона, ако се не коси са правним процедурама.

-Уколико то буде могуће и уколико то буде став свих политичких партија у саставу града Источно Сарајево, наравно да ће и Српска демоктарска странка дијелити то мишљење и да ће подржати такав начин избора – рекао је Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа (СДС).

Како АТВ незванично сазнаје Народна скупштина РС, већ у октобру би могла да расправља о Закону града и могућностима измјене члана Изборног закона РС којим би се омогућило директно бирање градоначлника у Источном Сарајеву.

Спекулише се да би СНСД, као најјачег кандидата могао да кандидује за ту позицију садашњег начелника Источног Новог Сарајева и предсједника градског одбора Љубишу Ћосића. ПДП-ов Ненад Вуковић, већ је за АТВ потврдио своју кандидатуру, док се у СДС-у помиње име начелника општине Соколац Милована Цицка Бјелице као најозбиљнијег кандидата.