Фото: Соколац-срце Романије

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић затражио је од Агенције за државну службу /АДС/ поништавање интерног огласа за укупно шест радних мјеста у том министарству, након што његови фаворити за те позиције нису добили највеће и најбоље оцјене у проведеној конкурсној процедури, сазнаје портал „Инфосрпска“ из добро обавијештених извора у овом министарству.

Према истом извору, процедура по интерном огласу, објављеном на веб страници АДС-а 21. фебруара, била је предмет анонимне кривичне пријаве, у којој се тврдило да „Драган Ћућило, Татјана Солдат, Маја Пантић и Александра Ћећез, које су фаворизовали Мектић и његов кабинет, треба да засједну на оглашене позиције“.

„На основу наведене кривичне пријаве, СИПА и Тужилаштво БиХ извршили су, путем Управне инспекције, надзор у Министарству безбједности. Истовремено, након одржаног првог интервјуа у процедури, неколико кандидата упутило је жалбе због пристрасности и некомпетентности чланова комисије за провођење конкурсне процедуре. У жалбама је наведено да је Драган Ћућило, који је конкурисао на једну од позиција у ИТ сектору Министарства безбједности, у кумовској вези са шефом кабинета министра безбједности Игором Голијанином“, наводи се у тексту.

Из тог разлога, додаје се, комисија под контролом Мектића и Голијанина незаконито је одбила пријаву једног од кандидата, како би Ћућило лакше добио посао на позицији за коју се пријавио.

„На основу налаза надлежних институција, Одбор државне службе за жалбе наложио је Министарству да промијени чланове комисије, те да понови процедуру провођења конкурса. Схвативши да су у великим проблемима, у Мектићевом кабинету сковали су план да поновљену конкурсну процедуру и интервју проведу у августу, у вријеме годишњих одмора. О детаљима тог плана били су упознати фаворити Мектића и Голијанина, који су, за разлику од осталих кандидата, годишње одморе планирали и искористили прије августа“, истиче се у тексту.

Када су схватили да их министар и његов шеф кабинета поново покушавају преварити и изиграти, пише „Инфосрпска“, остали кандидати упутили су званичан допис новоименованим члановима конкурсне комисије, са захтјевом да се конкурсна процедура и интервју одложе са септембар.

„Комисија уважава овај захтјев и интервју са кандидатима помијера за 3. септембар, што Мектић и Голијанин, а посебно њихови фаворити на конкурсу, никако нису очекивали“, додаје се у тексту.

И резултати интервјуа били су неочекивани за Мектића и Голијанина, будући да су, како сазнаје портал „Инфосрпска“ у Министарству безбједности, новоименовани чланови конкурсне комисије непристрасно обавили посао и елиминисали Мектићеве фаворите јер су током интервјуа показали значајно мање знања од својих противкандидата, који раде много дуже на пословима за које је расписан интерни оглас.

„Епилог ове ујдурме ‘поштеног’ Мектића и његовог шефа кабинета Голијанина био је такође незаконит. Након што је видио листу кандидата, на којој није било имена његових фаворита, министар Мектић злоупотријебио је своју позицију и истог дана када је интервју с кандидатима обављен /3. септембра/ послао допис АДС-у у коме је затражио да се интерни оглас поништи. Мектић је захтјев образложио ‘значајним организационим промјенама у Министарству’ и ‘ограниченим финансијским средствима за плате запослених’, због чега је, како Мектић наводи, немогуће попунити све упражњене позиције“, наводи се у тексту.

Према сазнањима портала, вишеструко оштећени службеници немају намјеру да одустану.

Позивајући се на изворе из Министарства безбједности, у тексту се наглашава да ће „оштећени службеници покренути још једну у низу кривичних пријава, овога пута због евидентне злоупотребе Закона о државној служби, као и злоупотребе службеног положаја министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића“.