Изградњом новог хотела „Златни бор“ са четири звјездице, који је отворен почетком јула ове године, Соколац је добио ново рухо и постао привлачније мјесто за бројне случајне и намјерне пролазнике из далеких земаља. Од идеје до реализације протекло је мање од двије године, а за првих педесет дана рада хотел је угостио туристе из Мађарске, Словеније, Чешке, Њемачке, Аустрије, Бугарске и Литваније.

Захваљујући квалитету и услугама које пружа, хотел има изузетно добре препоруке и позитивне рецензије, тако да није случајно што је за веома кратко вријеме постигао запажену посјећеност.

Фото: Бојана Арбиња

– Отворили смо профил на познатој свјетској веб страници „Букинг“ и већ првог дана смјештај су резервисала двојица туриста из Чешке. Морам признати да сам изненађен одакле све имамо госте. Поред наших људи који током љета долазе из дијаспоре, редовни посјетиоци су странци. Позитивни коменари, које нам упућују, веома нам значе, јер је ријеч о свјетским путницима – рекао нам је један од власника Милан Јоловић Легенда.

Његова визија да Соколац има потенцијал за развој транзитног туризма показала се оправданом. У свом родном мјесту, Јоловић се одлучио на инвестицију која је, како каже, на располагању не само гостима хотела, него свим грађанима.

– Захваљујући разумијевању локалнe заједницe, брзој изградњи, без обзира на лошије временске прилике, успјели смо да одржимо обећање и у рекордном року почнемо са радом. Велику част нам је причинио премијер Српске господин Радован Вишковић, који је отворио хотел. За сада нудимо смјештајни капацитет – једнокреветне, двокреветне, трокреветне и четворокреветне собе, опремљене по савременим стандардима, потом ресторан, кафић, као и простран паркинг покривен видео надзором – подсјетио је један од власника „Златног бора“ и открио да ће најкасније до средине октобра хотел бити богатији за велнес и спа понуду.

Фото: Бојан Д.Тошић

– У оквиру спа центра у понуди ћемо имати базен, теретану, сауну, слану собу и салон за масажу. Самим тим, стећи ћемо услове да дочекујемо врхунске спортисте из Републике Српске, али и региона. Преговарамо са Атлетским савезом Србије да до краја године угостимо репрезентацију Србије, јер смо им упутили много повољнију понуду него на Копаонику или Златибору. Такође, ступили смо у контакт са Спортским савезом Републике Српске да у годишњи календар уврсте Соколац и наш хотел као мјесто за припреме спортиста, јер имамо одличну спортску инфраструктуру, можда и најбољу послије Бањалуке. Моја супруга, некадашања врхунска спортисткиња, посебно је препознала значај свега наведеног. Такође, имамо понуду од једне туристичке агенције из Београда да организујемо туристичке обиласке на Јахорини, у склопу боравка у нашем хотелу. Услове којима располажемо оцијенили су веома високо. Дакле, увелико радимо на маркетингу како би наши планови били остварени, па у будућности можда дође до проширење капацитета – казао је он.

„Златни бор“ поред изузетног ентеријера, добре кухиње и широког избора аперитива, својим именом и спољашњим изгледом, карактеристичним за ово поднебље, постаје нашироко препознатљив.

– Архитекта Новица Мотика носилац је тих идеја. Бор је симбол Романије, а придјев златни нам говори да је нешто вриједно. Од материјала преoвладавају дрво и камен, који асоцирају на планински крај. Аустријанци и Нијемци, који су нам били гости, кажу да се хотели сличног изгледа могу видјети на Алпима и Шварцвалду – истиче Јоловић.

Хотел „Златни бор“ тренутно броји двадесет запослених. Радници имају високе плате, јер како кажу у роководству, да би услуга била квалитетна особље мора бити задовољно. У наредном периоду, по завршетку друге фазе радова, постоји могућност за додатним ангажовањем радника.

Укупна површина искористивог простора хотела износи 1.250 квадратних метара, а вриједност инвестиције је око 1.300.000 КМ.

Јелена Маринковић
Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.