Да се данашњим генерацијама замера да су све неписменије, не могу да схвате нити користе граматику, па и да не знају да пишу, све је увреженији став. Руски неуролог и психолингвиста Татјана Черниговскаја се слаже са тим и наглашава да је то зато што одрасли више не раде на развоју фине моторике код деце.

– Налазимо се на раскршћу генерација које пишу текстове као да су научни радови и читају квалитетне књиге, и оних које читају „хипертекстове“, уопште не знају да пишу и страна су им основна правила граматике – каже Татјана. – Морамо да схватимо да млади данас имају другачији мозак, али да треба да им се помогне. Уколико имате дете које је кренуло у школу, а није научило да лепо пише, не може да се навикне на деликатне покрете оловком, не зна да рукује маказама и наниже перлице на конац, то значи да његова фина моторика није развијена. А све то се касније одражава на функције говора и дикције.

Неуролог каже да је зато неопходно да се са њим ради на време на том пољу. Вежбе писања, цртања и вајања су добродошле на дневном нивоу.