Европски суд за људска права у Стразбуру донио је пресуду по тужби Мостарке Ирме Баралије против државе Босне и Херцеговине због неодржавања избора у Мостару.

У данашњој пресуди Европски суд за људска права једногласно је пресудио да је постојало кршење члана 1. Протокола бр. 12 (општа забрана дискриминације) Европске конвеције о људским правима.

Случај се односио на правну празнину којом је онемогућено подносиоцу захтјева, локалној политичарки која живи Мостару, да гласа или се кандидује на изборима.

Суд је донио закључак да је та правна празнина створена неуспјехом власти да спроведу Одлуку Уставног суда БиХ из 2010. године, те налагала властима да ускладе те одредбе са Уставом.

Суд стога није могао прихватити аргумент Владе да је вишегодишње кашњење у извршењу одлуке било оправдано потребом да се дође до дугорочног и одрживог рјешења за подјелу власти, те да се очува мир и омогући дијалог између различитих етничких група у Мостару.

„Тужена држава је стога прекршила своју обавезу да предузме мјере да заштити подноситељку представке од дискриминаторног поступања по основу њеног мјеста пребивалишта и да одржи демократске изборе у Мостару“, навели су у образложењу.

Суд је такође једногласно утврдио, а на основу члана 46. (обавезност и извршење пресуда), да БиХ мора измијенити релевантно законодавство најкасније у року од шест мјесеци након што ова пресуда постане коначна.

Мостарци су посљедњи пут локалну власт бирали 2008. године. Уставни суд БиХ је у новембру 2010. године затражио дјелимичну промјену Статута Мостара, који је 2004. године наметнуо тадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун, као и измјене Изборног закона БиХ, оцјењујући их неуставним.