Васпитање и породични живот су уско везани. Да ли ће дете бити добро васпитано у великом делу зависи од постојања рутина у породици. Већина људи ће вам потврдити да је живот много лакши када се држимо свакодневне рутине. Често заборављамо да та рутина и неке фразе које изговарамо сваки дан обликују нашу децу за убудуће. Они ће се сећати тих тренутака као важних бљесака њиховог детињства.

Један од главних циљева сваког родитеља јесте да васпита добро дете које ће одрасти у брижљиву и саосећајну особу. Да бисте у томе успели, потребно је да те особине уведете у целу породицу. Ево како то да постигнете на најлакши начин:

Будите се раније

Чак и ноћне птице признају да је лепше кад се устане раније. То време можете провести са породицом не радећи баш ништа али ће вам оно напунити батерије и бићете спреминији да се суочите са светом. Довољно је да се пробудите пола сата раније него што треба, помазите се са децом и разбудите њихове поспане окице. Можете и да кренете раније у школу или вртић и одвојите тих пар минута да причате о плану за тај дан.

Користите позитивне фразе

Начин на који се обраћамо деци утиче на њихово мишљење о себи као и на однос према животу. Истраживања су показала да учење деце да мисле и причају позитивно о себи јача њихово самопоуздање и емпатију.

Ево неколико фраза које буде брижљивост и доброту код деце. Користите их што чешће и будите искрени. Деца су одлична у препознавању неискрености!

– Ти си одличан помагач.

– Јако сам поносна на твоју брижљивост или љубазност.

– Треба много храбрости да покажеш доброту.

– Срећна сам што бринеш за друге и поштујеш их.

– Драго м је што си тако знатижељан.

– То је баш интересантно. Причај ми више о томе.

– Сваки проблем има решење. Хајде да пробамо опет.

– Импресионирана сам колико се трудиш.

– Ти одлично решаваш проблеме. Шта мислиш како да решимо ово?

Славите сваки чин доброте на конкретан начин

Једно истарживање је доказало да је одговорност главни кључ за усвајање нових навика и постизање виших циљева. Уколико својој породици покажете да су доброта и помагање другима приоритет постављате висока очекивања која треба испунити.

Можете да направите визуелни приказ за подстицање креативних начина доброте за целу породицу или једноставно сваки дан поставите питање: “Коме си помогао данас?“ и „Ко је теби помогао?“. Дељењем прича о лепим стварима које сте урадили тај дан инспиришете дете да се труди да буде од помоћи сваки дан, делимично да би и оно имало причу да подели.

Будите заједно физички активни

Свима су нам познате физичке и менталне предности вежбања. Одвојите свако вече пола сата после вечере да заједно вежбате као породица и ослободићете се стреса и ресетовати своја тела и умове за сутрашњи дан.

Такође, физичка активност може да буде другачија сваки дан. Идите у шетњу шумом када за то имате времена, играјте се жмурке у дворишту или испред зграде, све се рачуна. Без обзира да ли шетате кроз парк, играте фудбал или плешете, ти тренуци уживања и среће олакшаће вам да будете саосећајни следећег дана.

Волонтирајте кад год можете

Мале дневне промене не могу да замене предности редовног волонтирања вашег детета у заједници. Волонтирање оснажује децу и јача њихово самопоуздање јер они себе виде као помагаче. Када наиђу на проблем неће чекати неког другог да им помогне. Ослањањући се само на себе скупиће храброст да одбране другог када је то потребно.

Смањите гледање у екран

Иако је технологија широко распрострањена, водећа истраживања су показала да је играње најпотребнији и најпотцењенији начин учења у детињству.

Ако размислите о томе колико времена деца проводе у школи, у путу до и од школе и ваннаставним активностима, остаје им само неколико сати увече да буду деца. Да се пењу по дрвећу, играју се са Лего коцкама, чак и свађају са братом или сестром око љуљашке.

Тешко је деци забранити гледање у екран, али креативност и другарство које деца развијају далеко од справица је вредно тога.

Поделите лепу причу сваки дан

Што су људи емотивно истрошенији најновијим лошим вестима то више осећају апатију и цинизам. Гуардиан је недавно објавио истраживање Универзитета Саутхемптон које је показало да што се људи негативније осећају после конзумирања лоших вести, мање су шансе да ће изразити своје мишљење или учинити нешто да побољшају свет око њих.

Срећом, новинарство које даје решење проблема је све популарније. Посетите магазин Поситиве Неwс или Инспиред Лифе – Wасхингтон Пост за неке дивне примере. Нека вам прерасте у навику да тражите вести које говоре о храбрости и нади. Цела ваша породица ће пожелети да учини неке промене када виде колико је важно радити на побољшању нашег окружења и да постоје људи који се труде.

Важна је и вечерња рутина

Истраживање је показало да начин на који се завршио неки догађај или искуство утиче на наша осећања према њему. Стога треба да покажемо деци умирујућу и нежну рутину пред спавање. Лако је само ставити их у кревет и пожелети лаку ноћ а у мислима већ бити на кучу испред телевизора. Сви то радимо. Сви имамо дуге дане за које једва чекамо да се заврше. Али, одуприте се том пориву да журите када год можете.

Бирајте добро штиво

Истраживање које се спроводи доказује оно што љубитељи књига одавно знају: читање је невероватан начин за развој емпатије, саосећања и увид у свет других.

Једна студија је открила да књиге које говоре о друштву, социјалним променама и политици развијају емпатију код читалаца свих доба у односу на белетристику. Стога треба да се потрудимо и ми и наша деца да редовно читамо изванредне књиге.

Уколико будете упорни, ови солидни темељи помоћи ће вашој деци да одрасту у саосећајне, брижне, знатижељне и јаке личности на које ћете бити поносни.