Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Србија „нема намјеру да улази у проблеме са САД“ и да „неће бити санкција“.

Дачић је рекао да је данас у Београду директору Посебног одјељења Стејт департмента за спровођење санкција према Закону о супротстављању америчким супарницима помоћу санкција Томасу Зарезцком пренио политичку поруку да Београд „нема шта да крије“, оцијенивши да од посјете америчког званичника „није требало правити спектакл“.

Министар спољних послова Србије је додао и да он није задужен за област наоружања и да Зерзецки није тражио састанак, додавши да га је примио како би му пренио политичку поруку.

– Ми желимо отворен и транспарентан однос и немамо шта да кријемо и немамо намјеру да улазимо у проблеме са САД – рекао је Дачић новинарима послије састанка са министром спољних послова Индије Субрамањамом Ђаишанкром.

Дачић је напоменуо и да је Зарзецком пренио да Србија као војно неутрална земља мора да брине о себи и није ограничена на набавку наоружања само с једне стране.

Он је истакао и да је разговор био веома коректан и добар, „да неће бити санкција“ и да ће Зерзецки касније данас разговарати са представницима министарства одбране и финансија Србије.

Према његовим ријечима, Зарзецки, који је посјетио шездесетак држава, дошао је у Србију јер је његов посао да врши процјену о спровођењу америчког закона.

Поједини медији су раније најављивали, јер Србија набавља оружје из Русије, и могућност увођења америчких санкција.

Дачић је напоменуо и да амбасадор и шеф Мисије Србије при НАТО-у у Бриселу Миомир Удовички није смијењен, већ је опозван с те дужности због истека мандата.

Он је подсјетио да је раније говорио да ће бити враћени сви амбасадори којима је истакао мандат или су у пензији.