Неоспоран је огромни успјех који менаџмент тим Олимпијског центра Јахорина из дана у дан постиже као и значајни ефекти које остварује као један од највећих покретача привреде у региону. Сви ресурси уложени су у оживљавање ове планине те је она сада једно од највећих градилишта у цијелој држави.

У току је финална фаза изградње прве кабинске гондоле „Јавор – Партизан“, новог лифта, стаза, додатних вјетроустава и система осњежавања, ресторана, систем освјетљења је већ завршен, модернизоване су капије за пролаз скијаша, уведена онлине продаја и још много тога што ће посебно одушевити скијаше.

Поред великих улагања у скијашку инфраструктуру на Јахорини се граде и нови хотели на чак 6 локација што је резултат великог интересовања домаћих али и све је већа заинтересованост страних инвестиора у Јахорину и искориштење њеног пуног потенцијала. Јахорина је у протекле двије године постала дефинитвно једна од најатрактивнијих туристичких дестинација и сада је признат бренд који иде узлазном путањом.

У оквиру припреме за зимску сезону управа Олимпијског центра Јахорина фокусирана је на припрему перфктне понуде за све посјетиоце, па је уз додатно побољшану и модернизовану понуду за скијаше најављено и мноштво забавних догађаја и концерата у којима ће имати прилику уживати сви гости.

Нови пројекти и планови за сљедећу годину

Олимпијски центар Јахорина већ најављује и нове пројекте планиране за наредну годину. Ради се о развоју ски центра Мањача код Мркоњић Града као и ски центра Игришта код Власенице који обухватају изградњу скијашке инфраструктуре, шестосједних жичара и атрактивних љетних садржаја у оба центра.

Такође, од велике стратешке важности су и пројекти – спајање Јахорине са Источним Сарајевом али и са Палама путем кабинских гондола које су уједно најадекватније али и најатрактивније рјешење како за превоз скијаша тако и за превоз гостију и туриста који нису скијаши.

Дејан Љевнаић, директор Олимпијског центра Јахорина: Надмашили смо и своја очекивања

Господине Љевнаић, период интензивних радова на Јахорини је у току. Евидентно је да радите изван својих могућности, улаже се у скијашку инфраструктуру, евент маркетинг али већ најављујете и нове пројекте за сљедећу годину. О чему се, заправо, ради?

Тако је, мислим да смо надмашили и своја очекивања и заиста смо урадили много више него што је планирано, чак често помислим да радимо више него што је могуће. У претходном циклусу инвестиција смо урадили доста. Међутим, ове године смо урадили највише и покренули још много више пројеката. Наш циљ је да будемо партнери са ски центрима региона а да нас пореде са европским ски центрима.

Нисмо имали, буквално, ни један дан одмора од завршетка претходне зимске сезоне и морам да похвалим мој тим који је заиста на врхунцу задатка! Увијек правимо јединствене пројекте, први у овом дијелу Европе, тако смо и дошли на идеју да повежемо Сарајево са најдужом гондолом на Балкану и да омогућимо становницима и туристима да се на најбржи, најлакши и најбезбједнији начин превезу до Јахорине и зими и љети.

Сад смо у фази припреме, обезбјеђења имовине и документације, почетак градње ће започети након завршетка ових активности, обезбјеђења средстава и спровођења јавних набавки. Бенефити пројекта су велики и огледају се у лакшем приступу Јахорини у свако доба, туристички и за људе који живе у околини.

Реализацијом овог пројекта биће могућ превоз са аеродрома до Јахорине јер је полазна станица планирана у непосредној близини међународног аеродома Сарајево. Поред тога што ће ова гондола бити једниствена туристичка атракција такође ће доприњети смањењу загађености и мањој употреби аутомобила као и безбједности свих корисника.

У плану су и 2 успутне станице, на Требевићу и на Двориштима. Када је ријеч о пројекту спајања Пала са Јахорином, желимо да највисе бенефита имају градјани Пала. Изградњом овог пројекта ћемо развити највише Пале, јер ће по угледу на европске ски центаре, центар смјештајних капацитета и збивања прије и послије скијања бити управо на Палама.

Тренутно радимо на проналажењу најбоље трасе гондоле и пропратних стаза. Сваки од ових пројеката је стратешки итекако значајан за развој наше регије али и подстицање и празвијање привреде у цијелој држави. Када се изгради ова Гондола тврдим да ће бити потребно да се радна снага увози и да ће свако имати шансу да развије посао из своје области.

Звучи заиста сјајно, сигурно сте један од најбољих примјера доброг пословања са офанзивом стратегијом у нашој држави. Да ли све ове нове инвестиције утичу на интересовање гостију?

Итекако утичу, и то нам је прави показатељ да радимо добро. Гости се интересују за све новитете, букинг смјештаја је одавно почео, доста актуелних термина је већ увелико 100% попуњено.

Највећи успјех је да је почетак децембра скоро у потпуности распродат, преко 95% смештајног капацитета. Велика предност Јахорине је и близина Међународног аеродрома и главног града, Сарајева који нашу планину повезију са многим свјетским метрополама. На тај начин смо омогућили и поновни долазак великих група скијаша из Кине са којима смо обновили сарадњу и који ће и у новој ски сезони бити наши гости.

Како је скијање у Кини у експанзији и како кинези инвестирају велика средства у скијање и скијашку инфраструктуру, заинтересованису и да инвестирају на Палама што може бити од великог значаја за цијелу Републику Српску.

Обећавајуће су и чињенице безвизног режима као и међудржавне сарадње Кине и Босне и Хецеговине, која је на високом новоу. У складу са свим урађеним за Јахорину очекујем и да ће нас испратити хотели и власници смјештајних и угоститељских објеката на Јахорини подизањем квалитета својих услуга које је такође неопходно за остављање перфектног утиска.

Гости су већ навикли на садржајну зимску сезону, да ли ће и ове године имати прилику уживати у концертима, тркама и фестивалима?

Поред устаљених манифестација и догађаја који уљепшавају зиме на Јахорини планирамо и доста новитета а један од њих је Рамботоур на скијама, са познатим Рамбом Амадеусом који ће на занимљив начин увеселити све наше госте и љубитеље како алпског тако и нордијског скијања.

Отварање гондоле заказано за 30. новембар, тада ћемо уз концерт Саше Матића прославити пуштање у рад нових садржаја. У сарадњи са СкиФун и СкиБус агенцијама ове године организујемо чак два ски опенинга и то у терминима 6.-9. децембар и 12.-15. децембар када ћемо одобаравати попуст на ски карте од чак 50 одсто.

Дани отварања сезоне ће бити испуњени и добром забавом, апрес ски журкама, прва на реду ће бити 13.12. Ђорђе Давид, на отвореном али и концертом Брyан Феррy-а, британске поп звијезде, који је заказан за 7. децембар са почетком у 21 час. Концерти и добра забава ће се наставити и током цијеле сезоне те са задовољством могу најавити и концерт Аце Лукаса заказан за 28. децембар који организујемо у оквиру новогодишњих празника.

Такође у току сезоне ћемо традиционално у оквиру промо периода одбравати попусте на ски карте од 20 и 30 одсто али ћемо обиљежити и Wорлд Сноw даy 19 јануара. Планирамо и обнављање сарадње са ски центрама у региону тако да ће и ове године сезонска ски карта важити на 350 км стаза у Словенији, Црној Гори и Србији. Иако је доста уложено и даље најевћи значај придајемо својим гостима и задржали смо политику најбољег односа цијене и квалитета који чини основу пословања Олимпијског центра Јахорина.