Само мали предах после апокалиптичног стања од пре три дана у Венецији, када је плима досегла ниво у Лагуни од 187 сантиметара и поплавила град доносећи највећу драму од 1966. године, данас је ниво воде порастао на 154 сантиметра.

Градоначелник је издао наређење да се затвори трг Светог Марка за било какав пролазак грађана и туриста јер су извучене из воде структуре којима се могло ходати а којима су знатижељни туристи разгледали поплављени град и слали снимке у свет. Ноћас и данас додатне тешкоће и увећавање нивоа воде донео је снажан ветар, „широко“, који дословно убацује таласе воде у град.

Венецију је посетио и председник Владе Ђузепе Конте, потом је на састанку Владе одлучено да се градоначелник Венеције Луиђи Бруњаро именује за комесара за проглашено ванредно стање, јер је 80 посто града под водом, а штете које ће тек бити сабране након смиривања невремена и поплаве тек ће се исказивати бројкама. Јер, метео служба најављује да ће овакво невреме потрајати сво до првих дана наредне седмице са различитим интензитетом.

Први фонд којег је одобрила Влада за најургентније санирање штете је 20 милиона евра, приватници чије су радње оштећене добиће за сада једнократну помоћ од 5.000 евра а занатлије који су истинска драгоценост са својим производима и представљају историју Венеције по 20.000 евра. Укупна штета, само по првим проценама, рачуна се на много стотина милиона евра, а она која се односи на поплављена историјска, религијска и куктурна добра још је немерљива. Као што је базлика Светог Марка чија је крипта поплављена у ноћи између уторка и среде, а стубови пуни влаге који могу да представљају опасност од пада јер је могућно да је вода оштетила статику стубова који држе базилику.

Позориште Фениће је у мраку, вода је ушла у електричну мрежу, многа места немају струју, поплављени су ресторани, школе, продавнице, хотели, међу њима истинска перла од лепоте „Грити“, историјски хотел са огромним драгоценостима из епохе, потопљене барке, моторни чамци, око 60 оштећених, које је вода бацала један на други. Недалеко острво Палестрина, где је настрадао и један човек, истински изгледа апокалиптично јер је на најнижем нивоу од морске површине, а вода је достизала ниво од 1,90 сантиметара, уништени су станови, куће, продавнице, занатлијске радње, апотеке, књижара са више хиљада књига.

Италијански министар за културу Дарио Франческини већ је у среду формирао и упутио у Венецију кризну јединицу за проверу и стављање у стање сигурности културно благо Венеције, свега онога што је могућно док се вода не повуче, и његова процена је да је у Венцији „пустош апокалиптична и тотална“.

Председник Владе Конте је најавио да ће се 26. новембра састати именовани Комитет за разрешавање проблема у Венецији и не само у том граду јер је у овим поплавама страдао велики број градова и територије Апенинског полуострва. Између осталог ургентно се мора разрешавати питање да ли велики бродови, а полемике о томе су старе више година, треба да улазе у лагуну или не и вишегодишње горуће питање спашавања Венеције изградњом структуре покретне бране „МОЗЕ“ (МОСЕ, Експериментални електомеханички модел) који би, да је изграђен у предвиђеном року, спасао Венецију од овакве катастрофе.

МОЗЕ НЕ ПРЕ ОД 2021 И ЗАШТО САМО ТАДА?

2003. године, а након вишедеценијских промишљања и предлога како реализовати пројекат за спашавање Венеције, започиње градња ове структуре за коју је током 15 година (2003 – 2018) намењено 5.493 милиона евра, са додатних 221 милион од 2018. године. Шта је МОЗЕ?. Конструкција са 19 тзв.врата, свеукупне дужине 1600 метара, на најдубљем делу у Лагуни, дужина сваке покретне бране са преградама у стању је да заустави привремено воду односно изолује лагуну Венеције од Јадранског мора током надоласка високе плиме или таласа. Свака конструкција дугачка је 29,5 метара, висине 20 метара а дебљине 4,5 метра. Пројекат је ишао напред, заустављан више пута из различитих разлога и на крају је било предвиђено његово стављање у функцију 31. октобра ове године, када је све поново одложено.

Током градње конструкције МОЗЕ италијанско Тужилшатво је покренуло истрагу јер је установљена највећа превара у изградњи једне цивилне конструкције, ухапшено је 35 особа, а под истрагом је завршило 100 лица, међу политичарима, јавним функционерима, због корупције, стварања тзв.црних фондова, лажних фактура, незаконитих исплата. И опет је све заустављено, па се покренуло, али датум за завршетак продужен. И коначно се наизглед приводе радови крају, прешло се у јулу ове године на тестирање функционалности и у октобу опет све заустављено, јер је установљено да на извесним деловима бране долази до вибрација.

Иронија судбине је да море не препознаје датуме и тако је новембар 2019. донео Венецији нову трагедију. Сада се као датум довршавања и поправљања од оштећенај из 2015. године од једног налета таласа и стављање у фукцију и предаја на употребу и константно сервисирање структуре МОЗЕ помиње децембар 2021