Колико год са планирате ствари, живот нас понекад изненади и пред нас постави изазове којима се нисмо надали. Оно какао ћемо да одреагујемо на изазове и неугодне ствари је заправо прави тест за наш карактер и личност.

Позитиван став је кључ решавања свих проблема. Наравно да не скачем од среће када ме задеси невоља, али ме је ово правило, којем ме је мајка научила још док сам био дете, научило да лакше пребродим тешке периоде и из свега изађем јачи.

Лекцију сам научила кроз наизглед неважну ситуацију.

Пила сам воду са чесме и одједном је она пукла, вода је почела да прска на све стране. Била сам скроз мокра, од главе до пете. Мислила сам да ће моја мајка отрчати до куће и донети ми нове ствари истог тренутка, али уместо тога рекла ми је да се не нервирам и да размислим мало боље, та ситуација је врло смешна. Уместо да будем бесна, боље би било да се насмејем томе што ми се догодило.

Тако је и у животу, када нам се догоде лоше ствари, можемо се нервирати или прихватити ту реалност и покушати да изађемо из те ситуације са што мање стреса.

Мајка ми је тада испричала за тактику под именом 72 сата. Када се нешто лоше догоди, прво правило је да не паничите и да се не препустите емоцијама које вас обузму. Одморите 72 сата и пустите да се ситуација смири и глава охлади.

Дакле, 72 сата, три дана … Првог дана ћете бити нервозни и по глави вртети ситуацију која вас је избацила из такта. Другог дана ће се степен нервозе и огорчености смањити. Трећег дана ће се старсти у потпуности стишати да ћете и заборавити на ситуацију која вас је узнемирила.

Ово правило ми је помогло много пута у животу. Када мало боље размислите, одлично је, јер уколико одреагујете вођеним емоцијама које нас обузму након ситуације која нас је узнемирила, само ћете себи наштетити.

Вероватно ћете рећи или урадити нешто непромишљено, јер мозак у стресним ситуацијама доживи неку врсту блокаде. Уколико дате себи мало времена, схватићете да је непотребно трошење живаца на неке људе или догађаје. Да је много боља одлука пустити их и заборавити. Одговарањем на стресне ситуације бесом, штетите ником другом до самом себи.

ИзворКурир
Avatar
Портал Соколац-срце Романије је званични портал општине Соколац, једне од шест градских општина града Источно Сарајево, основан 13.новембра 2012.године.